Hanyagolják a 130 ezer szakiskolás diák ösztöndíját

A szakiskolai tanulók ösztöndíjának kifizetésére vonatkozó kormányhatározat sürgős elfogadására kérte fel Daniel Funeriu államelnöki tanácsadó Victor Ponta kormányfőt, miután rámutatott arra, hogy a Boc-kormány 176 millió lejt utalt ki a 2012-es költségvetésben ezek kifizetésére. A diákok eddig hiába vártak a megígért támogatásra.funeriu masolat

„Victor Ponta máig sem fizette ki a szakiskolába járó tanulók ösztöndíját. A szakiskolai oktatást 2012 februárjában vezettük be ismét. Felkérem Victor Pontat, hogy sürgősen fogadja el a kormányhatározatot az illető ösztöndíjak átutalására. A szakiskolai oktatás újraindítása nyomán 13 ezer tanuló választotta ezt a tanítási formát" – olvasható Funeriu kedden kiadott sajtónyilatkozatában. Hangsúlyozta: a szakiskolai tanulók még egy lejt sem kaptak meg az ösztöndíjakból, amely törvény szerint járna nekik, mivel a kormány nem hagyta jóvá a vonatkozó kormányhatározatot.

Az államelnöki tanácsadó elmondta: a 2012-es költségvetésben szerepelt egy bizonyos összeg, amelyből szeptembertől kezdődően minden szakiskolai tanulónak ki lehetne fizetni a 200 lejes állami ösztöndíjat.Victor Ponta

„Azért, hogy Pontanak ne legyenek kétségei, elmondom, hogy 176 millió lej van félretéve a tanulók ösztöndíjára, és meg tudom mondani neki, hogy a büdzsé melyik fejezetében, milyen címszó alatt szerepel az említett összeg" – állítja az államelnöki tanácsadó, korábbi oktatási miniszter.

Újból beszüntetnék a szakiskolákat?

Funeriu úgy véli, hogy az ösztöndíjak ki nem fizetése azt bizonyítja, hogy a Ponta-kormány a szakiskolai oktatás megszüntetését akarja elérni.

„Ahelyett, hogy a «second-hand» érettségi ötletével állna elő, Victor Ponta jobban tenné, ha meghallgatná a mandátumom idején bevezetett szakiskolai oktatást támogató alkalmazókat, és segíteni ezt az oktatási ágazatot" – vélekedett Funeriu. Rámutatott: az ösztöndíjak kifizetésének a hanyagolása azt bizonyítja, hogy a Ponta-kormány meg akarja szüntetni a szakiskolai oktatást, ahogyan azt Ecaterina Andronescu 2009-ben megtette már egyszer, hogy minél több diákot küldjön az oklevél gyárak felé.

Kimaradt?