Hamarosan fogdába kerülhet három képviselő

A főügyész kérésének eleget téve hozzájárult kedd délután a képviselőház három képviselő, Ioan Adam (PSD), Mircea Roșca (PNL) és Ion Diniță (PC) előzetes letartóztatásához. Így ha a bíróság is egyetért, a három politikus hamarosan fogdába kerülhet.

Mind a három képviselőt korrupcióval gyanúsítják, ám az alkotmány értelmében csak akkor tartóztathatók le, ha előbb a parlament megvonja a mentelmi jogukat. Ezt Klaus Johannis megválasztott államfő a választási kampányban és hétfői sajtótájékoztatóján is sürgette. Victor Ponta miniszterelnök, szintén hétfőn, erre úgy reagált: "megértették a választók üzenetét", ezért arra kérte Valeriu Zgonea házelnököt, hívja össze a képviselőházat ebben az ügyben.

A szavazás titkos volt, és a képviselőház mind a három esetben nagy többséggel hagyta jóvá a letartóztatásukat. A gyanúsított képviselőknek lehetőségük volt védekezni a vádak ellen, és mindhárman azt állították, hogy ártatlanok. Előzőleg a képviselőház jogi szakbizottsága is hozzájárult a letartóztatásukhoz.

A képviselőházhoz hasonlóan járt el a szenátus is: a jogi szakbizottság jóváhagyta a bűnvádi eljárás elkezdését két volt szociáldemokrata miniszter, Ecaterina Andronescu és Şerban Mihăilescu ellen, szedán a pélnum is szavaz. Az összeférhetetlen tisztségek halmozása miatt jogerősen elítélt Akos Mora szenátor inkább bejelentette lemondását, mintsem társai megfosszák a mandátumától.

 

Kimaradt?