Így szavaztak a megyék vasárnap (INFOGRAFIKA)

Az alábbi ábrákból azt tudhatjuk meg, mekkora volt Klaus Johannis és Victor Ponta támogatottsága az államfőválasztás második fordulójában.

Mint azt az első infografikán láthatjuk, Erdélyben Hargita, Kovászna és Szeben megye vezet, ha azt vizsgáljuk, hol szavaztak legnagyobb arányban a győztes jelöltre.

Megfigyelhető, hogy Moldvában két megyében, Suceaván és Iași-ban körözte le Johannis Pontát, és ott is alig néhány százalékkal:

Az ország alsó régióiban már többnyire Ponta vezet, kivételt képez néhány megye, például a dobrudzsai megyék, de Bukarest is:

Mint ismert, az új államfő országosan Hargitában győzött a legnagyobb arányban 79,78 százalékkal, de Kovászna megye sem maradt el sokkal ettől, ott a szavazók 77,95 százaléka Johannisra szavazott. A két megye ugyanakkor sereghajtó a részvétel tekintetében: Hargita 47,83-al és Kovászna 49,85 százalékkal foglalja el az utolsó két helyet. Ezzel együtt itt is növekedett a részvételi arány az első fordulóhoz képest annak ellenére, hogy nem volt magyar jelölt, az RMDSZ pedig nem végzett direkt mozgósítást a választók körében.

Az országos választási iroda által közölt részeredmények szerint Johannis az addig összesített voksok 54,50, Ponta pedig 45,49 százalékát szerezte meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?