Jövőjéért küzd a 45 éves Magyar Adás

Gondok árnyékolják be a Román Közszolgálati Televízió (TVR) Magyar Adásának negyvenötödik születésnapját: a szerkesztőség (akárcsak a román közszolgálati média egésze) adósságokkal küzd, nincs pénz műsorgyártásra, hol a csődeljárás beindításáról, hol a fizetésképtelenség bejelentéséről hallani. A hazai közszolgálati média helyzetéről éppen a születésnapi ünnepségek során, Sepsiszentgyörgyön szervez vitafórumot a Magyar Adás szerkesztősége. A Közszolgálat régen és ma című fórum Sepsiszentgyörgyön lesz, november 23-án, vasárnap, délután 4 órától, a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében.

Az alábbiakban a Magyar Adás szerkesztőségének maszol.ro-hoz eljuttatott levelét közöljük:

„A romániai magyar nyelvű televíziózás negyvenöt évvel ezelőtt kezdődött. 1969. november 23-án szólalt meg először magyar bemondó a román közszolgálati televízióban.

A szimbólummá vált toronyépületben, a kilencedik emeleti szerkesztőségi szobákban riportokat, ankétokat, portrékat, tévéjátékokat, zenei műsorokat, politikai kommentárokat készítettek a televíziózás klasszikusaivá vált személyiségek.

Aztán tizenhat év után, 1985-ben megszüntették a Magyar Adást. Egyetlen telefonutasítással. Filmanyagát a területi rádióstúdiók archívumával együtt egy bukaresti központi raktárban helyezték el, a pusztulást felgyorsító körülmények között.

Ezzel a betiltással véget ért a romániai magyar televíziózás első fejezete. 1989 karácsonyáig nem hangzott el magyar szó a román közszolgálati televízióban.

Az 1989-es romániai változások után a Magyar Adás néhány tapasztalt szerkesztője –  kihasználva az új politikai konjunktúrát –  műszaki háttér nélkül, amatőr videósok segítségével újraindította a magyar nyelvű műsort. A változást követő első időszakban rendkívül nagy nézettséget hoztak a Magyar Adás közügyi eseményekről szóló adásai, köztük az 1990. március 19-i marosvásárhelyi véres konfliktusokat és a Román Televízió székháza elleni, 1990 júniusában történt támadásokat bemutató tudósítások. Ezek az anyagok, éppen szókimondó mivoltuknak köszönhetően a románok körében is népszerűek voltak, hiszen a Magyar adás a feliratozás által már a rendszerváltás első, zavaros pillanataiban is hozzáférhető volt a román nézők számára.

Az újraindult Magyar Adás műsorának skálája kiszélesedett: a híradó és a kulturális tájékoztató műsorok mellett kedveltek voltak a stúdióbeszélgetések, amelyek során a magyarság életbevágó kérdéseit vitatták meg a résztvevők (népesedés, kivándorlás, anyanyelvi oktatás, az önálló magyar egyetem visszaállítása, a Babes-Bolyai  magyar vonalának fejlesztése, az autonómia stb). Helyet kaptak az adásban oktató-ismeretterjesztő filmek, ifjúsági és kabaréműsorok, könnyűzene, a népi kultúra ápolására irányuló különböző rendezvények.

A kilencvenes évek második felétől a bukaresti magyar szerkesztőség romániai monopóliuma megszűnt, hiszen a kilencvenes években lezajló kommunikációs fordulat során nemcsak a kábeltévé-hálózatok által nálunk is sugárzott magyarországi adók, hanem a román közszolgálati televízió területi stúdiói (Kolozsvár, Temesvár, később Marosvásárhely) és még inkább a helyi  magántévé-társaságok jelentős számú néző figyelmét vonzzák. Ennek ellenére a kilencedik emeleten dolgozó szerkesztőség professzionalizmusa ma is kiemelt szerepet biztosít az adásnak.

A kérdés csak az, hogy vajon meddig.

A román közszolgálati televízió ugyanis súlyos anyagi gondokkal küszködik. 2013 tavaszán közel hétszáz alkalmazottat bocsátott el, ám a remélt gazdasági talpraállás elmaradt. A felhalmozott adósság nem lett kisebb, a műsorgyártás jórészt megbénult, és ezen helyzeten a  2013 decemberében történt elnök-váltás sem változtatott. Továbbra sincs pénz műsorgyártásra, hol a csődeljárás beindításáról, hol a fizetésképtelenség bejelentéséről hallani. A televízióban teljes bizonytalanság uralkodik. Ez az állapot nyilván a Magyar Adásra is kihat: nevetségesen kevés pénzből próbál műsorokat gyártani a csökkentett létszámmal működő szerkesztőség, és még csak az a lehetősége sincs meg, hogy külsős bedolgozókkal pótolja a kiszállások, terepmunkák hiánya miatt keletkezett űrt.

Egyértelmű, hogy a következő időszakban megoldást kell találni a hazai közszolgálati média helyzetére.

Az erről szóló vitaindítót évfordulós rendezvényére időzítette a bukaresti magyar szerkesztőség. A Közszolgálat régen és ma című fórum Sepsiszentgyörgyön lesz, november 23-án, vasárnap, délután 4 órától, a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében.

A vetítéssel egybekötött közönségtalálkozóra a Magyar Adás mindenkori szerkesztősége mindenkit szeretettel vár!” – írják a televíziós kollégák a maszol.ro szerkesztőségéhez eljuttatott közleményükben.

Kimaradt?