Horváth Anna: Johannis feladata viszonozni az erdélyi magyarok bizalmát

A mostani fülkeforradalom nem pro-Iohannis, hanem sokkal inkább zsigeri Ponta-ellenes cunami jelenség – írja Facebook-oldalán Horváth Anna, Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármestere.

"Az RMDSZ szökőár-jelző berendezése segített az utolsó perceben elmenekíteni a 25 éve először megfogalmazott, papírra vetett és vitára bocsájtott autonómia-tervezet vitáját, a mindent magával sodró kampány-finishből" - teszi hozzá Horváth, aki így folytatja: "hétfő van. Az ár visszahúzódni látszik, tátongó árkok maradnak a nyomában. 6 millió ember ünnpel, 5 millió nem érti és nem tud mit kezdeni azzal, ami történt. Az idealisták, a realisták, egzaltáltak, a hangjukat régóta először hallató kiábrándultak, mindenki visszatér a hétköznapokba."

Véleménye szerint ami tegnap még hihetetlennek tűnt, mára már valóság: "a korlátlan lehetőségek, az ellentmondások, a félelem-vezérelte Romániában, a többségi ortodox-románok képesek úgy megválasztani egy lutheránus vallású kisebbségit, egy szebeni szászt, akinek német az anyanyelve és németül gondolkodik, hogy közben mereven elutasítják az Európa legnagyobb kisebbségével való bármi nemű párbeszédet az autonómiával kapcsolatos törekvéseiről, igényeiről."

Azt írja, ugyanakkor, az erdélyi magyarság kisebbségi helyzete a szavazás eredményétől még nincs megoldva, "a mai nappal kezdődően a kisebbségi elnök legfőbb feladata méltón viszonozni az erdélyi magyarok által megelőlegezett bizalmat, beváltani a hozzá fűzött reményeket, civilizált, európai légkört teremteni közösségi céljaink társadalmi vitájára."

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?