Ponta a Népszavának: minden román állampolgár elnöke kívánok lenni

„Én minden román állampolgár elnöke kívánok lenni, függetlenül azok nemzetiségétől, vallásától, vagy attól, hogy melyik régióban élnek” – nyilatkozta a Népszavának adott interjúban Victor Ponta.

A miniszterelnök a magyarországi napilapnak arra a kérdésére válaszolt, hogy magyarbarát politikusnak tartja-e magát. Az RMDSZ ma kormányon van. A Románia parlamentjében demokratikus képviselettel rendelkező magyarok tisztességes, őszinte kormányzati partnerének tartom magam. Következésképpen nem hiszem, hogy bármiféle kétely felmerülhetne a magyar nemzetiségűek irányába tanúsított nyitottságom kapcsán” – jelentette ki.

A kérdésre, miszerint az RMDSZ kormányon marad-e az államfőválasztás után is, annak ellenére, hogy választói belátására bízza a szavazást a második fordulóban, Ponta kijelentette: a kormánykoalíció szilárdabb, mint bármikor, az RMDSZ-es kollégák korrekt üzenetet fogalmaztak meg.

A jelölt szerint a magyar nemzetiségű választóknak nincs feltétlenül szükségük az RMDSZ vagy bármely más politikai formáció útmutatására ahhoz, hogy választani tudjanak. „Mindnyájan román állampolgárok, itt éltek, akkor is, amikor Johannis úr jelenlegi partnerei visszavágták a közalkalmazotti béreket és a nyugdíjakat és akkor is, amikor 2012 után a nyugdíjak ismét nőttek, a kenyér ÁFÁ-ja csökkent, a gazdaság pedig növekedési pályára állt” – fogalmazott a miniszterelnök.

Kimaradt?