Megszólalt Băsescu, Ponta ellen szavaztat

Szavazásra buzdította péntek esti sajtótájékoztatóján a romániaiakat az államfő. Bár nem mondta ki a nevét, Traian Băsescu a nagyszebeni polgármester, Klaus Johannis támogatására kérte híveit.

„Azzal a felhívással fordulok minden jóhiszemű romániaihoz, menjenek el vasárnap szavazni, és ne hagyják kifosztani országukat egy korruptokat oltalmazó, demagóg társaság által” – jelentette ki az államfő. Külön szólt a híveihez is. „Menjenek el szavazni, leckéztessék meg őket. Ez a kérésem mindazokhoz, akik még hisznek bennem” – fogalmazott a kampánycsend előtt néhány órával Băsescu.

Az államfő kijelentette: a Ponta-kormány szándékosan akadályozza a - hagyományosan a jobboldallal szavazó - külföldön élő románokat abban, hogy leadják voksukat. Szerinte az emberek úgy védhetik meg alkotmányos jogaikat, ha elmennek voksolni.

Az államfő arra utalt, hogy az első fordulóban több nyugat-európai országban sorok alakultak ki a román külképviseleteknél, és sok román állampolgárnak nem sikerült leadnia voksát. Az ellenzék újabb külföldi szavazókörök megalakítását követelte, de Titus Corlățean külügyminiszter inkább lemondott hivataláról, arra hivatkozva, hogy ez törvénytelen lenne.

Băsescu péntek este rámutatott: csak az országon belül nem szabad a két forduló között megváltoztatni a szavazókörök választási névjegyzékét, de külföldön mindenki pótlistán szavaz. Semmilyen jogi akadálya nem volt annak, hogy bővítsék a külföldi szavazókörök hálózatát, ezt a Központi Választási Iroda is megerősítette - tette hozzá.

Az elnök szerint több uniós ország is jelezte, hogy kész segíteni Romániának további szavazókörök kialakításában, azonban a Ponta-kormány nem élt a lehetőséggel. Băsescu felidézte, hogy 2009-ben neki is a külföldön leadott szavazatokkal sikerült szoros küzdelemben szociáldemokrata ellenfelén felülkerekednie, és arra kérte az emigrációban élő románokat, hozzák meg azt az áldozatot az országban élő gyermekeikért és szüleikért, hogy most is elmennek szavazni.

A replika jogán

A "replika jogán" Băsescu éles támadást intézett az elnöki tisztség megszerzésére esélyes Victor Ponta ellen, aki évek óta a "gyűlöletes Basescu-rendszer" ellenfeleként igyekszik politikai tőkét kovácsolni magának, és Călin Popescu Tăriceanu liberális szenátusi elnökkel közösen kampányol.

A "Băsescu-rezsim" tíz évéből hétig Tariceanu vagy Ponta volt a kormányfő, egy évig pedig a PSD (Pontával együtt) részt vett a kormánykoalícióban - emlékeztetett. Mint mondta, valójában két éve volt arra, hogy - a vele szoros kapcsolatot ápoló - Emil Boc kormányával hatalmas áldozatok árán rendbe tegyék az ország makrogazdasági mutatóit, a Tăriceanu-kormány "felelőtlen költekezése" után.

"Korrupt hordák"

"Ponta ma a Boc-kormány áldozatának köszönhetően henceghet a gazdasági növekedéssel, és vásárolhat közpénzen szavazatokat. Ezek az emberek gyűlöletet szítanak, Băsescu-hívekre és jó választókra osztják az országot. Ezért arra kérem a Băsescu-híveket, jöjjenek vasárnap szavazni, és leckéztessék meg őket. Ne engedjék, hogy az országukat kifosszák ezek a demagógok, akik mögött korrupt hordák bújnak meg" - hangzott a távozó elnök felhívása.
 

Kimaradt?