Baromfipestis miatt riadóztattak az országban

A kérődző állatokat fertőző kéknyelv nevű betegség után a szárnyasokat sújtó baromfipestis miatt riadóztatták az állategészségügyi hatóságot. Sikó Barabási Sándor háromszéki főállatorvos arról tájékoztatott, hogy a Newcastle betegség, ismertebb nevén baromfipestis egy Ialomiţa megyei farmon jelent meg.

A hatságok karantén alá helyezték a 96.500 szárnyast nevelő farmot, azonban annak tulajdonosa több mint 32.000 tyukot menekített át törvénytelenül egy Vaslui megyei vágóhídra. Emiatt 20.000 lejre bírságolták a Ialomiţă megyei farmot és 6000 lejre a Vaslui megyei vágóhídat.

A törvénytelen szárnyas szállítmány miatt és a baromfipestis elterjedésének megelőzése érdekében riadóztatták a megyei állategészségügyi hatóságokat. Sikó Barabási Sándor Kovászna megyei főállatorvos szerint Háromszéken jelenleg a teljes szárnyas állomány egészséges, és tudomásuk szerint a megyébe nem érkezett illegális baromfi szállítmány. Kovászna megyében 753.000 fős a szárnyas állomány, ebből 553.000 példányt a három nagy baromfi farmon nevelnek, a többi pedig háztáji tartásban van.

A főállatorvos szerint Kovászna megyében  baromfipestis ellen május-június folyamán oltották be első alkalommal a szárnyasokat, a második oltás kampány jelenleg van folyamatban, december végéig fejeződik be.

A Newcastle betegség egyike a legpusztítóbb baromfi megbetegedéseknek. A baromfipestis legsúlyosabb formája igen heveny lefolyású, amelyben az állatok hirtelen el is hullhatnak, és nem csak akár 100%-osig terjedhet a mortalitás, de rendkívül gyorsan megfertőződhetnek a szomszédos állományok is, ezért gazdaságilag hatalmas károkat okozhat.

A betegség emberre nem ártamas, mutatott rá a háromszéki főállatorvos.

Kimaradt?