Victor Pontát támogatja az olasz kormányfő

A Olaszországban élő románok érdekeit is szolgálná és számos közös európai projekt megvalósítását segítené, ha Victor Ponta kormányfőt választanák meg vasárnap Románia következő elnökévé - jelentette ki Matteo Renzi olasz kormányfő, a balközép Demokrata Párt (PD) elnöke csütörtökön Bukarestben.

Az olasz miniszterelnök a Szociáldemokrata Párt (PSD) székházában Pontával közösen tartott sajtóértekezletén támogatásáról biztosította a román baloldal államfőjelöltjét, aki vasárnap a jobbközép pártok által támogatott Klaus Johannis nagyszebeni polgármesterrel mérkőzik meg, hogy Románia elnöke lehessen a következő öt évben.

Renzi barátjának nevezte Pontát, és kifejezte meggyőződését, hogy vele és az unió többi vezetőjével közösen sikerül megváltoztatni Európát, egy erősebb, ugyanakkor a polgárokhoz közelebb álló Európát építeni.

Az olasz kormányfő az egyik román hírtelevízió választási műsorába is elkísérte Pontát, ahol rámutatott: a román állampolgároknak olyan elnököt kell választaniuk, aki nemcsak országa, hanem a közös Európa felemelkedését is segíti. Senki sem szólhat bele kívülről, hogyan alakítsák országuk jövőjét a románok, de Victor Ponta tudja, mit kell tennie - tette hozzá.

Ponta köszönetet mondott azért, hogy az olasz kormány "korrekt" módon viszonyul az Olaszországban élő - több mint egymilliós - román közösséghez.

Csütörtökön Ponta ellenfele, a Keresztény-liberális Szövetség (ACL) színeiben induló Johannis közölte: Angela Merkel német kancellártól levélben kapott bíztatást államfői ambícióihoz. Kedden Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke látogatott Bukarestbe, hogy a jobbközép államfőjelölt kampányát segítse.

   

Kapcsolódók

Kimaradt?