Húsz facebookozóról kért ki adatokat a kormány

Romániában 20, Magyarországon 78 Facebook-felhasználó adatait kérték ki a közösségi oldal működtetőitől kormányzati szervek 2014 első felében.

Ezekeket a számokat maga a Facebook hozta nyilvánosságra jelentésében. Az is kiderül, hogy a múlt év második félévéhez hasonlítva Romániában az idei első félévben stagnált, Magyarországon pedig nőtt (58-ról) az adatkikérések száma.

Infographic: U.S. Authorities Like Facebook's User Data | Statista
You will find more statistics at Statista

2014 első felében mért adatkérések TOP 10-es listáján például a szintén 10 milliós Portugália 354 esettel pont a tizedik, az ötször népesebb Spanyolországban pedig hétszer annyi az adatkérés, mint nálunk, a hatszor népesebb Olaszországban pedig 24-szer több esetben kérték ki az adatokat.

A Facebook arról is beszámol a jelentésében, hogy kért felhasználói számból hány esetben adta ki az adatokat az adott ország kormányának. A listát vezető Egyesült Államok kormánya az esetek döntő többségében megkapja, amit akar, Románia kormánya az esetek felében, Németországban viszont csak minden harmadik esetben. Ez még mindig jobb, mint a magyar statisztika, amely szerint csak a kérések negyedét teljesíti a Facebook.

Kimaradt?