Átadták az első napelemes bicikliutat

Hollandiában birtokba vették a bringások a világ első napelemes bicikliútját. A végleges száz méteres szakasz három háztartás éves energiaigényét tudná fedezni.

Hollandiában kiemelkedő a kerékpáros közlekedés aránya, nem csoda, hogy éppen az országban valósult meg az első napelemes bicikliút. A Solaroad által fejlesztett és több éven át tesztelt útfelület egyelőre 70 méter hosszú, szerdán vették hivatalosan is birtokba a bringások az Amszterdamtól északra fekvő Krommenie településen.

A forradalmi találmány lényege, hogy a betonlapokat napelemekkel látják el, az út 2,5x3,5 méteres panelekből áll. A felület oldalirányban lejt, így az eső, kosz és sár sem árnyékolja le annyira a paneleket. A napelemeket egy 1 centiméter vastag üvegfelülettel kellett ellátni, így a több ezer, naponta arra tekerő biciklis terhelését kibírják.

A projekt a TNO kutatócsoport és a holland kormány közti, 3,7 millió dolláros megállapodás részeként jött létre. A cég felmérései szerint Hollandia 140 ezer kilométernyi úthálózatának 20 százalékát át lehet alakítani napelemes változatra, amellyel például az útjelzések és közlekedési lámpák energiaigényét lehetne fedezni. 

Kimaradt?