Mutatja majd a telefonunk, hol van parkolóhely

A digitális forradalom keretében nem csak a gépek és eszközök, de lassan minden összeköttetésben fog állni egymással. Nemsokára  magyar települések is digitálissá válnak: egy okosváros nem csak hatékony, de környezetkímélő is. Szenzorai még az üres parkolóhelyet is megmutatják.

Ugyan még a hálózatra kapcsolt okoseszközök, avagy a dolgok internete (Internet of Things) kifejezés is viszonylag újkeletű Magyarországon, most kezd terjedni, jön az új hullám, az Internet of Everything, avagy amikor már a dolgok mellett az emberek, adatok és folyamatok is bekerülnek a mátrixba.

"Pedig a tárgyak nagy része még nincs is fenn az interneten: a dolgok 99 százaléka nem található meg a világhálón. Ahogy ez a cipő sem, a lányom cipője, aminek ráadásul nincs meg a párja. Egyedi és pótolhatatlan. Ha ehhez a cipőhöz lenne egy érzékelő, és hozzá egy applikáció, amely az otthoni vezeték nélküli hálózatra csatlakozik, akkor a cipő párját könnyedén meg lehetne találni" - magyarázza Hajdu Péter, a Cisco Közép- és Délkelet-Európáért felelős ügyvezető igazgatója az elképzelés lényegét.

Az egyszerű emberi igények generálják a technológiai választ, amely a fejlesztéseket szükségessé teszi, az innovációs folyamatokat elindítja. "Ilyen példa, hogy tudjuk, hol jár a taxi, mikor ér oda és milyen minőségben, vagy ha a buszmegállóban várakozunk releváns információt kapjunk a menetrendet illetően. Ha megtelik a szeméttároló, jöjjön automatikusan a szemetesautó és elszállítsa, vagy ha a nővér keres a kórházban egy eszközt, rá tudjon keresni a rendszerben, hol van."

Kimaradt?