Victor Ponta és Klaus Johannis: a második tévévita

Másodszor vitázik szerda este a döntő forduló előtt a versenyben maradt két államfőjelölt, Klaus Johannis és Victor Ponta. A két politikus ezúttal a B1 TV-ben ütközteti elképzeléseit az ország jövőjéről és válaszol az újságírói kérdésekre. Percről percről tudósítunk.

A két jelöltnek ugyanarra a kérdésre kell válaszolnia, két percük van erre. Lehetőségük van replikázni az ellenjelölt válaszára egy percben. Sokkal szervezettebb, mint a kedd esti vita.

Miért nem az alkalmas államfőnek az ellenjelölt?

KJ: Veszélyes Romániára nézve, ha egyetlen pártnak van teljhatalma. Egy oyan pártnak, amelynek nagyon sok korrupcióval gyanúsított politikusa van. Emellett problémás, hogy Victor Ponta plagizálta a disszertációját.

VP: Én a románokról szeretnék beszélni, nem a támadásokra reagálni. A legfelsőbb bíróság jogerős ítéletben megállapította: nem palgizáltam. Johannis azért nem alkalmas államfőnek mert nagyon hasonlít Traian Băsescura, aki levágta a közalkalmazottak fizetését. Emellett polgármester volt, és az eddigi polgármester-államfők és polgármester-kormányfők nagyon gyengén teljesítettek.

KJ: A koalícióban lévő Gabriel Oprea is megszavazta a bérek levágását.

Nevezze meg az ellenjelöltje két pozitív tulajdonságát

VP: Ügyes politikus.

KH: Bármiről bármennyit tud beszélni. Emellett fiatal, bár Ponta a fiatalsága ellenére csalódást okozott, a háttérből manipulálják pártja kiskirályai.

Hogy nézne ki az államfőjelölt Romániája?

KH: Előbb gondolkodunk, utána cselekszünk Johannis Romániájában. Egy ilyen országban mindenki nyugodtan végzi a dolgát, senkinek sem kell könyörgnie az államnál alamizsnáért. "Az én Romániám úgy néz ki, mint Nagyszeben. Az én országom felzárkózik Európához" - jelentette ki. 

VP: Romániában nincs most költségvetési hiány, öt éve hat százalékos volt a deficit, ez csak Németországnak sikerült az EU-ban. Az én Romániám egységes ország, ahol bárhol lehet érvényesülni.

KH: Ponta csak puskázni tud, cetlikről olvassa fel a válaszait. Hagyja a statisztikákat kérdezze meg a románokat: jobban élnek, amióta Ponta a miniszterelnök?

Hogy nézne ki az ellenjelölt Romániája?

VP: Ugyanúgy, mint Băsescu Romániája.

KH: Pontának sikerült az a "teljesítmény", hogy technikai recesszióba vitte az országot kormányfőként. Tönkretett 100 ezer munkahelyet. Jövőre az Európai Bizottság szerint 2,6 százalékos lesz a deficit. Képtelen volt a törvényes határidőig, november 15-ig előállni a jövő évi költségetést. Ponta Romániájában az összes korrupcióval gyanúsított politikust tisztára mossák.

VP: A harmadik évnegyedben gazdasági növekedés lesz, tavaly az EU legnagyobb arányú növekedését érte el.

KH: Felsorol egy sor bűnvádi eljárás alatt lévő szociláldemokrata politikust. A lista elképesztően hosszú.

VP: Kérje Johannis a korrupcióval gyanúsított Mircea Rosca liberális szenátor lemondását a parlamentből, az ügyészség a politikus letartóztatását kérte.

Reklámszünet. Klaus Johannist mintha kicserélték volna, sokkal magabiztosabb, ütősebb, keményebb, nem nézi állandóan az óráját. Ráadásul bulldogként kapaszkodik vitapartnerébe, nem hagyja, hogy kitérjen a válaszok elől.

Egyetért az amnesztiával?

KH: Teljes mértékben ellenzem az amnesztiatörvényt. A liberálisok már akkor ellene szavaztak, amikor a szociáldemokraták előálltak vele, és suttyomban el akarták fogadtatni egy ilyen törvényt. Államfőként nem hirdetném ki a törvényt.

VP: Johannis butaságot beszél, mert erről a törvényről nem is szavaztak. Az igazságügyi miniszter negatívan véleményezte a jogszabályt.

KH: Hívjuk össze a parlamentet, hogy utasítsa el ezt a törvényt. Beszélek Rosvával, de Ponta beszél Ecaterina Andronescuval?

VP: Nézzük meg a mentelmi jogról szóló német törvényt, és ültessük át a romániai joggyakorlatba.

KH: Egyértelmű jelzést kell adni a választóknak, hogy nincs szükség az amnesztiatörvényre. Hívjuk össze a parlamentet.

Hogyan viszonyul államfőként az igazságszolgáltatáshoz?

KH: Nézzük meg a tényeket. A politikusoknak nincs mit keresniük az igazságszolgáltatás dolgaiban. Emlékezzünk vissza, hogyan állt a Szociáldemokrata Párt pajzsként a Prahova megyei tanácselnök köré, akit időközben el is ítéltek.

VP: Kormányfőként biztosítottam az igazságszolgáltatás működését. Emlékezzünk vissza, hogyan védelmezték a liberálisok az egyik demokrata-liberális szenátort, aki ellen bűnvádi eljárás indult. Johannis nem is a Nemzeti Liberális Párt elnöke, Crin Antonescu az elnök.

KH: Elismeri Ponta a bíróságok ítéleteit? Bíróság erősítette meg, hogy én vagyok a Nemzeti Liberális Párt elnöke.

Kérdés: hogyan viszonyul majd a korrupcióval gyanúsított politikusokhoz?

KH: A liberálisok egyöntetűen eldöntötték, hogy minden esetben a mentelmi jog felfüggesztése mellett szavaznak, ha az ügyészség ezt kéri.

VP: Három jogerősen íltélt politikusa is van a liberálisoknak. Még mindig a párt tagjai. Más szemében a szálkát?

KH: Előbb hívjuk össze a parlamentet, és utasítsuk el az amnesztiatörvényt.

Hogyan viszonyulna a DNA-hoz és az ANI-hoz?

KH: A DNA kiválóan működik, az utóbbi hetekben is bebizonyította. Jó lenne, ha megtisztítaná a politikai osztályt a korrupciótól. Államfőként hagyni fogom, hogy a DNA végezze a dolgát. Az ANI-t meg kell őrizni, meg kell erősíteni. Ugyannakor az összeférhetetlenségi törvény felülvizsgálatra szorul, nem egységes a jogszabály.

VP: Kormányfőként biztosítottam mindkét intézmény zavartalan működését. Akos Mora szenátort összeférhetetlennek nyilvánította az ANI és a bíróság, mégis szenátor maradt. Szerintem azért a hibákat elkövető ügyészeket, bírákat szankcionálni kell. Kiderült a visszaszolgáltatásokkal kapcsolatos ügyeknél, hogy az igazságszolgáltatás is hibázhat. Ehhez törvényódosításra van szükség.

KH: Felháborító, hogy Ponta restitúcióról beszél, amikor pártja politikusait restitúcióval kapcsolatos törvénytelenségekkel vádolják.

Hangzavar van. A moderátor a mikrofon elhalkításával fenyegetőzik.

Milyen lesz a viszonya államfőként a kormányfőhöz, ha ellenjelöltje miniszterelnök lesz?

VP: Johannis olyan államfő lesz, mint Traian Băsescu, veszekedni fog a miniszterelnökkel. Én konszenzusra törekedem

KH: Nem lesz ilyen helyzet, Ponta politikai karrierje hamarosan véget ér. Ha nem, akkor az intézményi szintű együttműködésre törekszem majd a kormányfővel.

Mi az álláspontja Románia alkotmányos rendjéről?

KH: A román parlament túlságosan nagy, a lakosság nem is bízik benne. Kisebb, hatékonyabb, kétkamarás parlamentre van szükség. A választási törvényen is módosítani kell. De ez nem az államfő dolga, a pártoknak kell kiegyezniük erről.

VP: Mi törvényt nyújtottunk be a háromszáz fős parlamentről, ezt a liberálisok leszavazták.

KH: Rendben, hívjuk össze holnap a parlamentet, és fogadjuk el a kisebb parlamentről szóló törvényt.

VP: Összehívjuk, de előbb Mircea Rosca és a többi, korrupcióval gyanúsított liberális honatya váljon meg a mandátumától.

A jelöltek egymásnak tesznek fel kérdéseket, a replika joga is adott.

KH: Ponta mindent tagad, valótlanságokat állít, bármit kérdeznék, valótlanságokat válaszolna, ezért nem kérdezek semmit.

VP: Egyetért annak Iuliu Hossu volt erdélyi püpöknek azzal a kijelentésével, hogy ahogy a románok őseinek minden útja Rómába vezetett, úgy az erdélyi románoknak minden útja Bukarestbe vezet?

KH: Egyetértek.

Három perc üzenet a választóknak.

VP: Tíz év széthúzás után Romániának adott az esély, hogy jó irányba haladjon. Dialógusra, nyugalomra van szükségünk. Negyvenkét éves vagyok, tudom mi a dolgom. Azt szeretném, hogy a szüleim, gyerekeim jobb életet éljenek. Hiszek Romániában, büszke vagyok a románságomra. Köszönöm a bizalmat, és mindenkit biztstok arról, hogy jó államfő leszek.

KH: Előbb megmutat a kameráknak egy nyugdíjszelvényt, 4 lej szerepel rajta. (Ponta tiltakozik, szerinte Johannis nem ismeri a törvényeket.) Nem két jelölt, két viszonyulás között kell választani. Ponta a folytonosság, én a változás vagyok. Én jólétet, tiszteletet ígérek. Meg akarom változtatni a politizálást, vissza akarom állítani a törvény és az állampolgárok tiszteletét. A Ponta-kormány még a külföldön élők szavazását sem tudta megszervezni. Milyen államfő lehet egy ilyen ember? Mögöttem nincs senki, Ponta mögött egy hatalmas párt kiskirályai sorakoztak fel. Szavazzanak a változásra, ne adjanak teljhatalmat egyetlen pártnak.

VP: Mintha Traian Băsescut láttam volna. Ugyanaz a farizeizmus. A meggyőződés, hogy a végtelenségig lehet hülyíteni a választókat.

KH: Băsescu Pontát kinevezte miniszterelnöknek, az én kinevezésemet elutasította. E szerint Pontával hülyítette a választókat?

 

Kimaradt?