Ady ismét Érmindszentre hívja a magyarokat

Kettős ünnep színhelye az idén Érmindszent. A első szeptemberben volt, amikor Kelemen Hunor kulturális miniszter, valamint az erdélyi és a magyarországi művelődési élet több ismert képviselője jelenlétében felavatták a teljesen megújított Ady szülőházat és kúriát. A második november 22-én, szombaton, a költő születésnapja kapcsán tartandó megemlékezés lesz.

Mint a főszervező, az Erdélyi Közművelődési Egyesület partiumi alelnöke, Muzsnay Árpád a maszol.ro-nak elmondta: a mostani ünnepség kevésbé protokolláris jellegű, inkább az eddig megszokott családias rendezvényekhez hasonlít. Még akkor is, ha a helyi református gyülekezet, a nagykárolyi és a tasnádi RMDSZ mellett a megyei múzeum és a nyíregyházi Jósa András múzeum is a szervezők mellé állt.

A szokásokhoz híven a megemlékezés ezúttal is 10 órakor a református templomban kezdődő ökumenikus istentisztelettel indul, ahol a tervek szerint Csűri István, az egyházkerület püspöke és Hársfalvi Ottó, a szatmári katolikus egyházmegye általános helynöke hirdet igét.

Ezt követően a sokadalom az  Ady-portára vonul, ahol az ünnepség a költő szobra előtt folytatódik. Itt köszöntőt mond Riedl Rudolf, a Szatmár megyei tanács alelnöke és Marius Andrei Roca, helyi polgármester. Beszédet tart Ács Margit budapesti író, Vári Fábian László kárpátaljai költő, valamint Szabó Zsolt kolozsvári irodalomtörténész. A felújított emlékházat és kúriát Szőcs Péter, a szatmári múzeum aligazgatója és Bene János nyíregyházi múzeumigazgató mutatja be. Szavalnak szatmári és szilágysági fiatalok, budapesti színművészek, tárogatón játszik Zágoni Mihály tárogatóművész.

Kapcsolódók

Kimaradt?