Kötő József képviselő illúziónak tartja a szakmai érettségit

Nem ért egyet a szakmai érettségi bevezetésével Kötő József. Az RMDSZ-es politikus volt az egyetlen képviselő, aki az oktatási szakbizottság hétfő délutáni ülésén a tanügyi törvényt módosító sürgősségi kormányrendelet ellen szavazott.basescu

A szakmai érettségi azért került a képviselőházi szakbizottság napirendjére, mert korábban Traian Băsescu visszaküldte a parlamentnek a sürgősségi rendelet jóváhagyásáról szóló törvényt. A testület azonban nem vette figyelembe az államfő szakmai érettségi ellen szóló érveit, változatlan formában fogadta el a jogszabályt, amelyről később a plénum is szavaz.

Kötő: a lustaságot és inkompetenciát ösztönzi

Kötő József megkeresésünkre elmondta: szigorúan szakmai szempontokból szavazott a szakmai érettségi ellen, mert úgy értékelte, hogy ez a megoldás nem jelent előrelépést semmilyen szempontból.

„A szakmai érettségi előnyeként emlegetik, hogy megnyitja az ifjak előtt a munkaerőpiacot. Ez szerintem nem igaz. A vállalkozó nem azt kérdi, hogy van-e bármilyen fajta érettségid, hanem azt, hogy mit tudsz" – nyilatkozta a képviselő. Hozzátette: ez a fajta oklevél semmivel sem biztosít több tudást, és a romániai oktatás helyzetének javítását nem ezzel kellett volna kezdeni, hanem a tanügyi törvény alkalmazásával, amely a minőségi oktatást ösztönzi.

„A szakmai érettségi a lustaságot és az inkompetenciát ösztönzi, és semmiféle reális tudással nem vértezi fel az ifjakat" – magyarázta Kötő. Rámutatott: az új érettségi típus bevezetésével megnő majd az érdektelenség az országos érettségi és a továbbtanulás iránt, és még jobban leszakítja az országot az európai élvonaltól. Jelenleg a romániai lakosok 7-8 százaléka rendelkezik felsőoktatási végzettséggel, a fejlett nyugati országokon belül ez 25-30 százalék, és a 2020-as Európai Stratégia szerint már 35-40 százaléknak kellene lennie.koto2

Kötő úgy véli: a szakmai oktatás lábra állításával lehetne leginkább azoknak a fiataloknak a helyzetén segíteni, akik inkább mesterséget tanulnának. „Olyan képzésre van szükség, ahol munkaerőpiacra orientáltan lehet szakképesítést szerezni" – magyarázta.

A politikus illúziónak nevezte a szakmai érettségit. „Ez kampányfogás. Egyszerűen arról van szó, hogy kacsingatnak azokra a tömegekre választások előtt, akik azt hiszik, hogy ezzel megoldják a helyzetüket" – fogalmazott a képviselő.

Kötő másfelől úgy véli: ha bevezetnék az emelt szintű érettségit, akkor lehetne olyan érettségiformákat találni, amelyek szakmai képesítést biztosítanak, és amelyekkel tovább is lehetne tanulni a felsőoktatásban.

„Nem az RMDSZ véleményét képviseltem"

„A szakmai érettségi bevezetése után a diákok körében nem lesz tömeges kedv ahhoz, hogy felsőfokú képesítést szerezzenek, nem lesz elég ösztönzés ahhoz, hogy felzárkóztassuk az országot az általános európai színvonalhoz, és nem járható út az, hogy nem a minőségi oktatás feltételeinek a megteremtésével, hanem álmegoldásokkal foglalkozunk" – jelentette ki.

A politikus hangsúlyozta: szakmai kötelességének érezte az új típusú érettségi ellen szavazni. Álláspontja „nem feltétlenül" tükrözi az RMDSZ-en belüli véleményt a szakmai érettségi bevezetéséről.

A PDL-s képviselők nem jelentek meg az ülésen

Az oktatási szakbizottság hétfői ülésen a demokrata liberális képviselők Marius Spînu kivételével nem voltak jelen. Spînu keményen bírálta a szakmai érettségi bevezetését. „Kampányfogás, nincs semmilyen szakmai megalapozottsága" – mondta a képviselő, majd elhagyta a termet.ecaterina-andronescu

Az ülésen jelen volt Ecaterina Andronecu oktatási miniszter is. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a minisztérium továbbra is támogatja a szakmai érettségi bevezetését, és meggyőződését fejezte ki, hogy a parlament változatlan formában újra megszavazza a törvényt.

Kimaradt?