Magyar villamosvonal a világ legszebbjei között

Bekerült a világ tíz legszebb villamosvonala közé a budapesti 2-es villamos a National Geographic toplistáján. A Duna mellett futó vonal a hetedik lett, és megelőzte a szűk utcákon kanyargó lisszaboni 28-ast és az amszterdami 2-est, ami szinte az összes turistalátványosság mellett elhalad.

2 esvillcsi

A villamosok még mindig nagyon fontos tömegközlekedési eszközök Budapesten, a magyar főváros hálózata 155 kilométeres. A 2-es járat a Duna vonalát követi a pesti oldalon, és gyönyörű kilátást biztosít azoknak, akik szeretnék látni a Parlamentet vagy a Budai Várat távolból. A legjobb kilátásért érdemes a villamos folyó felőle oldalára ülni – írják a National Geographic ajánlásában.

A lista tízedik helyén a lisszaboni 28-as áll, amelynek régi hangulatos járművei szűk utcákon kanyarognak, piacok, éttermek, templomok mellett. A kilencedik helyezett, az amszterdami 2-es elhalad egyebek mellett a királyi palotánál, a virágpiacnál, a nemzeti múzeumként emlegetett Rijksmúzeumnál, a Van Gogh Múzeumnál  és a Vondelparknál, amely a holland főváros egyik legnépszerűbb parkja.

toronto501

A berlini 68-as a jellemzés szerint igazi külvárosi hangulatú vonal a német fővárosban, és a nyolcadik a listán a budapesti 2-es után. Hatodik helyre sorolták a melbourne-i 96-os villamost, ötödikre pedig a hongkongi villamost. Negyedik a San Franciscó-i, harmadik a New Orleans-i, második pedig az egyik Seattle-i vonal.

Az élen a torontói 501-es vonal végzett, ami most Észak-Amerika leghosszabb villamosvonala.

Kimaradt?