Egyetlen falunak van saját metrójárata

Meglepő, de létezik olyan metróvonal a világon, amelynek mindössze négy megállója van, és több mint 1400 méter magasban található egy kis faluban. Nincs is nagyon messze: a tiroli Serfausban működik, lassan 30 éve. Annak idején a turisták miatt építették meg.

A Dorfbahn neve is jól mutatja, hogy igazi falusi közlekedési eszközről van szó. Egy síközpont vendégeit szolgálja ki az automata rendszer, a nyolcvanas évek elején kezdték építeni, hogy a helyieknek legyen egy kis nyugalmuk a turistáktó - írja a Hvg. Serfaus télen és nyáron is kedvelt célpontja az utazóknak régóta. Egy időben már olyan sok autó volt az itteni utcákon, hogy kitalálták: parkolókat építenek, és inkább buszokkal viszik fel síelni a vendégeket. Később már ez sem volt elég, ezért döntöttek a metró mellett. 1984-ben kezdték el építeni, 1986 januárjában avatták fel.

http://www.youtube.com/watch?v=NBOkfPbOgdc&feature=player_embedded

Az autókat azóta a falu elején kell hagyni egy nagy parkolóban, és a Dorfbahnnal lehet felmenni a síközpontba - olvasható a Go & Visit blogon. Négy megálló van: az első a parkoló, a második a templom, harmadik a Raika nevű állomás és a negyedik, egyben végállomás a sífelvonó. A pálya 1280 méteres, a jármű pedig tulajdonképpen földalatti légpárnás sikló, de emlegetik kábelmetróként is.

Hét perc alatt teszi meg az utat, egyszerre 135 embert tud szállítani, óráként pedig összesen körülbelül kétezret. Télen egy kicsit gyorsabban megy a sok vendég miatt. A rendszer teljesen automata, nincs tehát vezető, a központból irányítják. Az állomások is biztonságosak, az ajtók csak akkor nyílnak, ha megállt a jármű.

Kimaradt?