Így csetlenek-botlanak az okostelefonozók

Az okostelefonnal rendelkezők közül sokan szenvednek kisebb-nagyobb utcai balesetet.

Egy brit biztosítási cég új tanulmányában arra hívja fel a figyelmet, hogy az európai felhasználók rendkívül figyelmetlenek a közlekedés során, amely számos esetben eredményezi az általuk használt készülékek, illetve a tulajdonosok fizikai károsodását. Régiós különbségek ugyan akadnak, ám a trend mindenhol felfelé ível.

A megvizsgált európai államok térképéről ugyan hazánk lemaradt, de rögtön szembetűnik a különbség a déli és a kontinens középső részét elfoglaló országok között. Kiemelendő azonban, hogy míg a görögök esetében az elmúlt 2 évben az okostelefonokat használók 40 százalékának sikerült figyelmetlensége miatt kárt okoznia saját készülékében, addig ez az arány a lengyelek esetében csak 24,3 százalék, a belgáknál pedig 24,9 százalék.

A tanulmány készítői igyekeznek leszögezni, hogy a sétálás és a telefonálás kombinálása önmagában még nem veszélyes, de az okostelefonokon csüngő felhasználók sokszor okoznak kisebb-nagyobb incidenst, mivel figyelmüket szinte teljes mértékben elvonja a készülék kijelzője – a brit felhasználók esetében mindössze 18 százalék volt azok aránya, akik kívülálló félként okoztak balesetet.

Sokan botlanak meg az utcán, sétálnak neki egy-egy lámpának vagy falnak, az ilyen figyelmetlenségből fakadó sérülések gyakoriságára pedig az orvosok is felfigyeltek. Utóbbiak kiemelik, hogy mivel egyre több fiatal és idősebb ember jut hozzá ezen készülékekhez, a jövőben még többen kerülnek majd a helyi rendelőkbe, avagy kórházakba az utcai balesetek miatt.

A probléma egy részére megoldást jelenthet az érintést leváltó szóbeli vezérlés, ám egyelőre arra kell számítanunk, hogy fokozott figyelmet kell majd fordítanunk a közlekedésre, legyen szó vezetésről vagy sétálásról.

Kimaradt?