Nyugaton a középkorúak a legboldogtalanabbak

A BBC közzétette egy több mint 160 országot felölelő, az emberek saját életükkel való elégedettségét mérő kutatás eredményeit. Az emberek Nagy-Britanniában és az Amerikai Egyesült Államokban átlagosan sokkal elégedettebbek az életükkel, mint Kelet-Európában és a volt Szovjetunió területén, de a Fekete-Afrikában élők elégedettsége jóval elmarad a kelet-európaiakétól is.

Egy érdekes eredmény, hogy míg Kelet-Európában és Latin-Amerikában a kor előrehaladtával csökken az elégedettség mértéke (ami elsősorban az idősödéssel járó romló egészségügyi állapottal magyarázható), Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban 45 és 54 éves kor között éri el mélypontját, és utána újból növekszik. Ezt azzal magyarázták, hogy legtöbben ebben az életszakaszban keresnek a legjobban, ilyenkor több energiát fektetnek a munkájukba, és hajlandók jelenlegi elégedettségüket is feláldozni a későbbi anyagi biztonság és nyugalom érdekében.

Megállapították azt is, hogy Kelet-Európában az egészségügyi- és nyugdíjrendszer problémái is fontos szerepet játszhatnak abban, hogy az idősek elégedettsége sokkal alacsonyabb.

Kimaradt?