TÖRVÉNYTÁR: Szabályozták az agrártermékek árusítását

Az őstermelőkön kíván segíteni, de valóban az agrártermékek piaci értékesítésének kifehérítését (lényegében megadóztatását) írja elő az a most elfogadott törvény (Legea nr. 145/2014, pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol- megjelent a Hivatalos Közlöny október 31-ki, 794. számában), amelynek tárgya, az agrártermelők (kizárólag a természetes személyek) gazdasági tevékenységének, saját termékeikkel való kereskedésnek szabályozása.

Bevezetőjében a törvény pontosítja mit ért egyes, a jogszabályban előforduló szakkifejezések alatt:

– agrár ágazat keretében lefolytatott gazdasági tevékenység – activitate economică în sectorul agricol = agrártermelő, természetes személy által saját gazdaságában lefolytatott tevékenység, amelynek eredményeként saját szükségletein felül állít elő termékeket, a melyeket a piacokon kíván értékesíteni;

– saját gazdaságban termelt agrártermékkel való kereskedelem – comerț cu produse agricole obținute în fermă/gospodărie proprie = kis vagy nagykereskedelmi úton, ideiglenes vagy állandó piacokon, vásárokon, házaló/vándor formában, az agrártermelők, természetes személyek által gyakorolt termékértékesítés;

– termelői igazolás – atestat de producător = agrártermelő, természetes személy számára kiállított igazoló okmány, amely bizonyítja, hogy az igazolás megnevezettje az agrárágazatban folytat tevékenységet és állít elő agrártermékeket;

– agrárágazatban előállított termékek kereskedelmi könyvecskéje – carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol = termelői igazolással rendelkező természetes személyek által kötelezően használandó, a termékkereskedelem nyilvántartására szolgáló nyugtatömb és füzet, ebben feltüntetik a házastárs és azoknak az első fokú rokonoknak a nevét is, akiknek joguk van kis- vagy nagykereskedelmi tevékenységet folytatni a saját, közös gazdaságukban előállított termékeikkel.

A termelői igazolás tartalmazza: az agrártermelő nevét és keresztnevét; az előállított termékek felsorolását, a megművelt termőföld nagyságát, a gondozásában levő állatok megnevezését. Mindezeknek szerepelniük kell a gazdaság székhelye/művelésben levő termőföld helye szerinti illetékes helyi közigazgatósági hatóság agrárgazdasági nyilvántartásában (registrul agricol).    

A termelői igazolást azoknak a természetes személyek által benyújtott kérvénye alapján állítják ki, akik az agrárágazatban folytatnak gazdasági tevékenységet, miután leellenőrzik a bejelentett termőföld nagyságát, illetve az állatállomány létezésének valódiságát. A termelői igazolást a polgármester bocsájtja ki, a kérvény benyújtásától számított 5 napon belül. A igazolás és a termék nyilvántartására szolgáló regiszter mintáját, ezek kitöltésének és használatának módszertanát miniszteri rendelet fogja szabályozni, a törvény hatálybalépése (2014. november 3.) utáni 30 napon belül.

A termelői igazolással rendelkező, agrártermeléssel foglalkozó természetes személyek saját gazdaságukban előállított termékeik kis- és nagykereskedelmi úton való értékesítését a kereskedelmi könyvecskébe beírt adatok alapján tartják nyilván. A könyvecskének különleges elbírálási (regim special) jellege van, kizárólag a Nemzeti Nyomda (Imprimeria Națională) nyomtathatja és el van látva biztonsági elemekkel, hamisíthatóságának elkerülése végett. A könyvecskét az igénylő kérése alapján az agrártermékek előállítása helye szerinti illetékes polgármester adja ki, a kérvény benyújtása utáni 5 napon belül, miután a helyszínen leellenőrizték az agrártermékek előállításának valódiságát. A polgármesteri hivatalok keretében nyilvántartást vezetnek a kibocsátott könyvecskékről, ez ajánlatosan azoknak a személyeknek kell legyen a feladata, akik az agrárgazdasági nyilvántartást is vezetik.

A könyvecskét kizárólag a mezőgazdasági, állattenyésztési és méhészeti termékek forgalmazásának nyilvántartására lehet felhasználni. Első, nem eltávolítható lapján kell szerepeljen a könyvecske tulajdonosának és esetlegesen házastársának, első fokú rokonainak személyi adatai, a megművelésük alatt álló földterület nagysága, az előállított termékek  megnevesítse (zöldség és gyümölcs féleségek, krumpli, gabona, olajtartalmú magvak, szőlő és más termékek, állati termékek úgy ahogy ezeket a Pénzügyi Adótörvénykönyv besorolásában szerepelnek, valamint a kereskedelmi forgalmazásra szánt árú becsült mennyisége. Mindezeket az adatokat a polgármester aláírásával kell hitelesítse. A könyvecske használatát, a benne szereplő nyilvántartás vezetésének módozatát miniszteri rendelet fogja szabályozni, ugyancsak a törvény hatályba lépése utáni 30 napon belül.

A termelői igazolás és a kereskedelmi könyvecske kibocsátásának esetleges visszautasítását meg lehet támadni a közigazgatási bíróságon (instanța de contencios administrativ).

 A kereskedelmi könyvecskében levő nyugtatömb használatáról tudni kell:

– a lapok első példányát át kell adni a vásárlónak;

– a második példányt megtartja az eladó;

– a harmadik példány a nyugtatömbben marad.

– a nyugtatömb valamennyi lapjának felhasználása utáni 15 napon belül a nyugtatömböt be kell adni a könyvecskét kibocsátó polgármesteri hivatalnak;

– nyugtát (elismervényt) kell adni minden agrártermék kereskedelmi forgalomba hozásáról, függetlenül a termék mennyiségétől és a vásárló jellegétől, ez lehet természetes vagy jogi személy is. Kivételt képeznek a piacokon, vásárokon, mozgó eladóhelyeken kiskereskedelmi forgalomba hozott termékek nyilvántartása, ez esetben más szabályozást ír elő a törvény.

 Az agrártermelőktől vásárolt termékek szállítása idején a szállítónál kell legyen a fentiekben ismertetett eljárás szerint kiállított, vásárlást igazoló elismervény. Kivételt képeznek a piacokon vásárolt áruk, ezekre más szabályozás érvényes. Az agrártermékeknek a piacra szállítását, a termelői helytől az eladási helyig, a kereskedelmi könyvecskében levő, erre a célra szolgáló szállítást igazoló lap megfelelő kitöltésével kell igazolni, feltüntetve a szállított termék megnevesítését és mennyiségét. Ez a lap igazolja a szállított áru és esetlegesen visszaszállítás esetén az eladatlanul maradt termék származását. Ez a rendelkezés nem vonatkozik a megtermelt áru termelői helyétől az elraktározás helyére való szállítására. Ez esetben a termelőnél kell lennie személyi igazolványa és termelői igazolása.

A helyi közigazgatási hatóságoknak a kötelezettsége, hogy évnegyedenként tájékoztassák az Országos Pénz és Adóügyi Hivatalt (ANAF) a kereskedelmi könyvecskék kibocsátásának folyamatáról és a könyvecskékbe beírt adatokról.

Az agrártermékek kis- és nagykereskedelmi forgalmazásának lehetővé tételére a helyi hatóságok kötelesek eladási helyet biztosítani az őstermelők, természetes személyek, termelői igazolvánnyal és kereskedelmi könyvecskével rendelkezők számára. Ezeknek az aránya a meglévő piaci eladó helyeknek legkevesebb 40% kell lennie. A termelők személyi és termelői igazolványuk valamint kereskedelmi könyvecskéjük alapján jogosultak ezekre a számukra fenntartott eladási helyekre. Az Európai Unió tagországaiból származó termelőkre ez a feltétel nem vonatkozik. Ők a saját országuk által kiállított igazoló okmányok alapján hozhatják forgalomba termékeiket a romániai piacokon.

Az élelmiszer termékek piacain, vásárokban, mozgó piacokon eladott agrártermékeket és ezeknek mennyiségét, az eladási nap végén be kell írni a kereskedelmi könyvecskébe, az erre a célra szolgáló nyilvántartási lapba.

A törvény súlyos büntetést ír elő a rendelkezéseket megszegő személyek számára. Ezek nagysága 200 lejtől akár 37.500 lejig terjedhet, a szabálysértések függvényében. Büntetik:

– a kereskedelmi könyvecske szabályellenes használatát;

– a termelőktől vásárolt áruk szabályellenes szállítását;

– a termelők által az eladási helyre való szállítást megfelelő okmányok nélkül;

–  ha a termékek forgalmazási helyén nem biztosítják az eladási helyeket az őstermelőknek a törvényben előírt arányában;

– az eladásra szánt termékeken nem tüntetik fel a kötelező információkat (a termék neve, termelési helye, előállításának/betakarításának ideje, eladási ára);

– agrártermékekkel való kereskedését azoknak a természetes személyeknek, akik nem rendelkeznek termelői igazolvánnyal, kereskedelmi könyvecskével, nem saját gazdaságukból származó agrártermékeket hoznak forgalomba;

– azokat a polgármestereket, akik a törvényben előírt feltételek megszegésével bocsátanak ki termelői igazolást, illetve kereskedelmi könyvecskét.

180 nappal a törvény hatályba lépése, tehát 2015. április 31-ke után nem lehet többet agrártermékeket beszerezni/felvásárolni az addig érvényben levő átvételi elismervények (borderou  de achiziție) alapján. A mostanáig kibocsátott termelői igazolványok érvényessége megszűnik az okmányon feltüntetett határidőn túl, illetve legkésőbb 2015. április 31-ke után.

Az ismertetett törvény előírásai nem vonatkoznak az agrártermeléssel, ezeknek forgalmazásával foglalkozó gazdasági tevékenységre felhatalmazott személyekre (PFA), egyéni és családi vállalkozásokra.

 

Kimaradt?