Macovei feltételekkel támogatja Johannist

A jogállamiság tiszteletben tartását és a korrupcióellenes küzdelem folytatását kéri a támogatásáért cserében Monica Macovei a jobboldal jelöltjétől, Klaus Johannistól.

Az államfőválasztás első fordulójában 4,4 százalékot elérő független jelölt szerdán levélben fordult a nagyszebeni polgármesterhez, amelyben tudatja: a megválasztására buzdítja a híveit, ha a jelölt teljesíti a feltételeit.

Többek között arra kéri Johannist, hogy államfőként őrizze meg Románia nyugati irányultságát, a NATO-val és az Egyesült Államokkal kötött stratégiai partnerséget. Támogatásának feltétele, hogy győzelme esetén a szász politikus ne hirdesse ki az amnesztiatörvényt és írjon ki népszavazást a honatyák mentelmi jogának eltörléséről.

Ugyanakkor kéri a jelöltet, hogy kötelezze el magát az igazságszolgáltatás függetlenségének tiszteletben tartására, tegyen meg mindent a korrupcióval szerzett vagyonok elkobzásáért. „Ha mindezekkel egyetért, a választóim megszavazzák, ha nem, akkor nem támogatják” – közölte Macovei.

A volt igazságügyi miniszter levélben vár választ Johannistól. Sajtótájékoztatóján azt mondta: azért nem fordult hasonló kéréssel a másik jelölthöz, Victor Pontához, mert tudja, hogy feltételeit a kormányfő úgysem teljesítené.

Kimaradt?