A leggazdagabb magyar pornóból nyert 174 milliárd forintot

Idén Csányi Sándort, az OTP Bank vezérét megelőzte a Forbes listáján a „pornókirályként” emlegetett Gattyán György, aki erotikus internetes oldalakkal alapozta meg vagyonát olyannyira, hogy ma ő a leggazdagabb Magyarországon.

Gattyánnak annak ellenére sikerült a korábbi harmadik helyről az élre ugrania, hogy tavaly a kedvezőtlenné váló hazai viszonyok miatt Luxemburgba költöztette a legnagyobb cégét, a Doclert. A pornókirály vagyonát 174,3 milliárd forintra (580 millió euróra) becsülte a Forbes. Ez szinte felfoghatatlan összeg: 1,1 millió havi magyarországi átlagkeresetnek felel meg - írja a Blikk. Ez azt jelenti, hogy több mint 93 ezer évig kell dolgozni nettó 155 ezer forintos (2200 lej) havi átlagfizetéssel ilyen vagyon felhalmozásához.

Ennek ellenére a mesés summa megkereséséhez Gattyánnak elég volt alig tíz év. Igaz, a vállalkozó már fiatalon hozzászokott a kemény munkához: az iskola mellett rendszeresen dolgozott kőműves édesapja segédjeként. Majd a 90-es években számos módon próbált érvényesülni. Volt biztosítási ügynök, hangmérnökgyakornok a magyar tévénél, ingatlanérték-becslő. De nyitott vegyesboltot, illetve autókkal is kereskedett, míg 2003-ban megalapította az erotikus oldalt, ami bomba üzlet lett.

Csányi 159,5 milliárd forintjával a második helyre szorult, a harmadik Demján Sándornak pedig 146,3 milliárdja van a magazin számításai szerint. Az ötödik hely a Nagyváradról áttelepült Bige Lászlóé, aki ma a magyar vegyipar legjelentősebb tényezője. Vannak új és ismert nevek is a szupergazdagok között. Először került a leggazdagabb milliárdosok listájára például Simicska Lajos. Orbán Viktor miniszterelnök korábbi bizalmasa 16. helyen végzett 45,3 milliárd forintjával. Szintén először szerepel a milliárdosok között a Simicska jobbkezének tartott Nyerges Zsolt is, akinek 16,8 milliárdos vagyona a 31. helyre lett elég.

A Forbes listájára 14 milliárd forinttal lehetett felkerülni, ugyanis csak a leggazdagabb 33 vállalkozót válogatták ki. Ők több mint 1760 milliárd forinttal, a teljes magyar lakossági megtakarítások több mint nyolc százalékával rendelkeznek.

Kimaradt?