Kolozsváron nemzetközi konferenciát szerveznek társadalomtudósoknak

Nemzetközi tudományos konferenciát szervez november 27. és 29. között a Magyar Szociológiai Társaság és a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézet Szociológia Tanszéke.

A konferencián mintegy 130 előadás hangzik el, és több mint 170 résztvevő jelentkezett a hazai és a nemzetközi  társadalomkutatók közül. A plenáris tevékenységek angol nyelven zajlanak, a programot itt lehet elérni.

A konferencia plenáris előadásai, kerekasztalai és szekciói során olyan témákkal kívánnak foglalkozni, amelyek lehetőséget nyújtanak arra, hogy felmérhessük, mit tudott és tud a szociológia mondani a magyarságról, a nemzetről, a kisebbségi-többségi létről, magyar-román és más kapcsolatokról.

Beharangozójukban a szervezők azt írják: a magyar nemzet az európai nemzetfejlődés kulturális pályájáról letérve politikai nemzetté vált, majd egy tragikus fordulatot követően szétszakadva újra kulturális keretek közé kényszerült, a nagygyűlés során e paradigma szociológiai és szociálpszichológiai következményeit kívánják felmérni. Céljuk, hogy fórumot biztosítsanak a szociológiai kutatások eredményeinek megvitatására, amitől azt remélik, hogy világosabban láthatjuk majd a magyarság helyét, feladatait, életesélyeit a XXI. század európai társadalmában.

A konferencián 5 plenáris előadás, 6 panelbeszélgetés, valamint 16 szekció keretében mintegy 130 előadásra kerül sor. Résztvevőként még regisztrálni lehet a rendezvény kezdetéig a szociologia.hu honlapjon. A rendezvény társszervezői a Max Weber Társadalomkutató Alapítvány, MTA-KAB, Szociológia és Demográfia Szakbizottság, Kolozsvár, támogatói a Magyar Tudományos Akadémia, Magyarország kolozsvári Főkonzulátusa.

Kimaradt?