Megveheti Steve Jobs régi Apple-gépét

Hatszázezer dollárért kelhet el egy Steve Jobs által eladott Apple-1 számítógép a Christie's aukciósház árverésén – írja a HVG.

Hatszázezer dollárért cserélhet gazdát a Christie's aukciósház decemberre meghirdetett New York-i árverésén egy teljesen működő eredeti Apple-1 számítógép, amelyet 1976-ban maga Steve Jobs adott el 600 dollárért szülei kaliforniai házában.

Az úgynevezett Ricketts Apple-1 személyi számítógép, amelyet eredeti tulajdonosa, Charles Ricketts után kereszteltek el, december 11-én kerül kalapács alá. A Christie's szerint ez az egyetlen máig fennmaradt ismert Apple-1 számítógép, amelyet annak idején közvetlenül az akkor 21 esztendős Jobs adott el a kaliforniai Los Altosban lévő családi házuk garázsából. 

Andrew McVinish, az aukciósház vezető munkatársa a "digitális forradalmat" elindító berendezésnek nevezte a készüléket, amely a ma használt MacBookok, táblagépek és iPhone-ok előfutára volt. Az elektro- és komputertechnika-történeti különlegességet Robert Luther virginiai gyűjtő bocsátja árverésre, aki 2004-ben tett szert a számítógépre, amelyet a közelmúltban egy Apple-1 szakértő is megvizsgált.

A berendezést az 1976. július 27-én lebonyolított "garázsvásárról" származó beváltott csekk kíséretében adják el. A 600 dollárról szóló csekket Charles Ricketts állította ki az Apple Computer számára. 

Októberben a várakozásokat messze felülmúlva 905 ezer dollárért (223,5 millió forint) kelt el a legelső Apple számítógépek kevés fennmaradt példányának egyike a Bonhams aukciósház New York-i árverésén. A technikatörténeti aukció fénypontjaként beharangozott Apple-1 számítógépet a The Henry Ford szervezet vásárolta meg. Mára kevesebb mint félszáz eredeti Apple-1 számítógép maradt a hajdanán legyártott több száz darabból.

Kimaradt?