Megkezdte működését a szórványmenedzser szolgálat

„Nagyon fontosnak tartjuk a szórvány közösségek megőrzését, az identitástudat megerősítését" – jelentette ki Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős főtitkárhelyettese kolozsvári sajtótájékoztatóján, amelyen a főtitkárság által indított Összetartozunk szórványmenedzser szolgálatot ismertette.

Tájékoztatása szerint a 2001-es népszámlálási adatok azt mutatták, hogy a leginkább a szórványban fogy a magyarság lélekszáma. „Ez arra késztetett, hogy még inkább koncentráljunk a szórvány közösségekre" – magyarázta. Hegedüs elmondta: a kilenc megyére kiterjedő szolgálat négy programcsomagot foglal magába.sajtaj-hegedus

Az egyik a Minden, ami magyar nevet viseli, és egy digitális kulturális hálózat létrehozását célozza. Ez felméri a helyi kulturális értékeket, és ezeket hasznosítja. A másik program a kulturális és a médiakínálat bővítése magyar napok, vándorelőadások, tanyaszínházak és más ilyen jellegű rendezvénye megszervezésével. „Úgy gondoljuk, nagyon fontos az, hogy a szórványban bemutassuk a kulturális örökséget és értékeket, odavigyünk olyan előadásokat, tevékenységeket, amelyeket ezek a közösségek önmagukban nem tudnának fenntartani" – mondta a főtitkárhelyettes.

A harmadik program a magyarlakta régiók közötti kapcsolatok fejlesztéséről szó. „Nagyon fontos, hogy a tömbmagyarság és a szórvány tudjon egymásról, együttműködjön" – fogalmazott Hegedüs. A negyedik program szórványban tevékenykedő magyar szakmai és rétegszervezetek támogatása.

A főtitkárhelyettes elmondta, reményeik szerint a programcsomagnak az lesz az eredménye, hogy a szórványközösségben élő magyar közösségek identitástudata erősödik, közösségi ereje megnövekszik. Hegedüs tájékoztatása szerint múlt héten elindították a programot Arad, Temes és Krassó-Szörény megyében, a következő hetekben a többi megyét is felkeresik.

„A főtitkárság tulajdonképpen csak annyit tesz, hogy segíti a helyi és megyei RMDSZ-szervezetek közösségépítő munkáját. Nem mi dolgozunk helyettük, de mindent megteszünk azért, hogy a helyben létező programok megerősödjenek" – fogalmazott Hegedüs Csilla.

Kimaradt?