Hargita megyében kielemezték a szavazók távolmaradásának okait

Az államelnök-választás első fordulójának eredményeit értékelte Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának és az RMDSZ Hargita Megyei Egyeztető Tanácsának (HET) elnöke, Korodi Attila környezetvédelmi miniszter, Bende Sándor, a gyergyói területi szervezet elnöke, Bíró Barna Botond, az udvarhelyszéki szervezet ügyvezető elnöke, valamint Laczkó-Albert Elemér, a megyében legnagyobb részvételi arányt elérő Gyergyóremete község polgármestere. Jelen volt továbbá Tánczos Barna szenátor is.

Borboly Csaba szerint a Hargita megyei szavazók nem a harcos retorika mellett tették le voksukat, hanem a kitartó, együttműködésen alapuló munka és annak eredményei mellett. Mint fogalmazott, leszavazták az Izsák Balázs-féle politikát. „A szavazópolgárok különbséget tudnak tenni, átlátnak a szitán, és nem kérnek a politikai kalandorokból, az általuk gerjesztett cirkuszokból. Az Izsák Balázs által vezetett szervezetnek megvan a maga helye és szerepe, kiváló megmozdulásokat szerveztek, amelyek fontosak, de nem helyettesítik a mindennapi önkormányzati munkát. Az embereknek munkahely, a falvaknak fejlesztés kell, az önkormányzatoknak ezzel kell foglalkozniuk” – szögezte le. 

A megyeelnök úgy látja, az embereket távol tartja az urnáktól a politikai, a magyarokat pedig főleg a magyar–magyar cirkusz. „Az emberek látják a fejlesztésekre irányuló törekvéseket, a higgadt párbeszéden alapuló politikát, és tapasztalják annak kézzelfogható eredményeit településeiken. Ezért is a helyi önkormányzati és egyházi elöljárók, valamint más helyi közösségszervezők szavára hallgatnak, akiknek ezúton is köszönöm a mozgósító munkát!” – üzente Borboly Csaba. Hangsúlyozta: a Kelemen Hunorra leadott szavazatokból csaknem minden negyedik Hargita megyei, a megye magyarsága ismét az országos arányon felül szavazott a Szövetség jelöltjére.

Az elöljáró ugyanakkor az eredmények tükrében új összefogást, paradigmaváltást sürgetett a 2016-os választási évre, mert mint fogalmazott, ez nemzetpolitikai ügy. „Az RMDSZ-nek vissza kell szereznie az elvesztett szavazatokat, hiszen a magyarság fele nem ment el szavazni” – mutatott rá. A minimális elvárás a 6,5 százalékos eredmény, etnikai arányunknak megfelelően. Ez kell legyen a cél a 2016-os önkormányzati választásokon, ahol vissza kellene szereznünk minél több olyan pozíciót, amit elvesztettünk 2012-ben, illetve a korábbi önkormányzati választásokon.

A megyei tanács elnöke egy felmérés elkészítését indítványozta arról, hogy melyek az okai a szavazópolgárok jelentős része távolmaradásának. A felmérés eredményei alapján lehetne építkezni, továbblépni a helyzet megoldásában, mondta. A második forduló egyik jelöltjének támogatása kapcsán szerinte azt kell eldönteni: kormányon legyen-e a magyarság, vagy ellenzékben.

Korodi Attila miniszter alcsíki képviselőként is értékelte az első forduló eredményeit. Köszönetet mondott Kelemen Hunor szövetségi elnöknek, hogy vállalta ezt a megmérettetést, valamint a területi szervezet munkatársainak, illetve az önkénteseknek a munkájukért. Ugyanakkor a 2015-ös évben komoly válaszokat kell megfogalmazni, hogy az emberek értsék a Szövetség lépéseit, a csíkszeredai szervezet szintjén is, mondta el Korodi Attila. „Ez a választási eredmény azt mutatja, hogy van, amire támaszkodni, építeni, de mindig vannak szavazók, akik munkánk kapcsán kritikát jeleznek, és számukra is megfelelő válaszokat kell találnunk” – jelentette ki a miniszter.

A második forduló jelöltjeinek támogatása kapcsán kijelentette: eddigi tapasztalatai alapján mindkét felet lehet pozitív és negatív jelzőkkel is illetni, a magyarság számára azonban egyik sem ideális. Ebben a kérdésben az RMDSZ állandó tanácsa csütörtökön dönt majd.

Bíró Barna Botond, az udvarhelyszéki szervezet ügyvezető elnöke szerint vasárnap az RMDSZ visszaigazolást kapott a választóktól, hogy jól végzi a munkáját. Köszönetet mondott a szavazóknak és a kampányt segítő személyeknek, kiemelve az ifjúsági szervezetek mozgósítását, és kijelentette, hogy a második fordulóra is teljes erőbedobással fognak készülni a csütörtöki döntés után.

Bende Sándor gyergyói területi elnök azt mondta, újból bebizonyosodott, hogy az RMDSZ jól dolgozik, jó irányban halad.

– Ez az eredmény azért született, mert polgármestereink nagyon jól dolgoznak, így sikerült a célszámokat túlteljesíteni. Ezek a településvezetők bebizonyították, hogy nemcsak kampányolni tudnak, hanem kiválóan dolgozni is. Gyergyóremete érte el a legjobb részvételi arányt a megyében, 62%-ot. Persze vannak hibák, de ezeket ki kell küszöbölni 2016-ra – összegzett.

Laczkó-Albert Elemér polgármester megköszönte a remeteieknek a nagyarányú részvételt, és reményét fejezte ki, hogy tartják a jó irányt. Folytatjuk a munkát – jelentette ki.

Kimaradt?