A hét második felében dönt az RMDSZ a második fordulóról

A hét második felében a Szövetségi Elnökség, majd a Szövetségi Állandó Tanács elemzi az RMDSZ elnökválasztási eredményét, és döntenek arról is, hogy Victor Ponta vagy Klaus Johannis támogatására kérik a szavazókat a második fordulóban – tudtuk meg Kovács Péter főtitkártól.

Mint ismert, Kelemen Hunor szövetségi elnök a vasárnap esti eredményvárón azt nyilatkozta: a döntést „komoly elemzés” előzi meg. A politikus korábban kijelentette: nem elvárás a kormányban részt vevő RMDSZ-szel szemben, hogy az elnökválasztás második fordulójában a koalíció versenyben maradt jelöltjét (tehát Victor Pontát), támogassa, de természetes, hogy a párt egyeztessen partnereivel az első forduló után.

Victor Ponta vasárnap este jelentette be, hogy a kormánykoalíciót alkotó pártokkal kedden egyeztet, és megállapodnak, ki lesz az a miniszterelnök-jelölt, aki a kormány élére kerül, ha ő nyeri az elnökválasztást. Meggyőződésének adott hangot, hogy a koalíciós tárgyaláshoz a PSD két kisebb partnere, a Konzervatív Párt (PC) és a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR), valamint az RMDSZ mellett a Călin Popescu Tăriceanu által alapított új liberális párt is csatlakozik.

Kérdésünkre Máté András képviselőházi frakcióvezető hétfőn megerősítette: valóban lesz koalíciós egyeztetés kedden Bukarestben, de részletekkel nem tudott szolgálni. Korábban egyébként Victor Ponta kijelentette: Călin Popescu Tăriceanut, vagy a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatóját, George Maiort nevezi ki kormányfőnek, ha nyer a második fordulóban és államelnök lesz.

Kapcsolódók

Kimaradt?