Nagyot esett a Windows XP népszerűsége

Az internetezők technológiahasználati szokásait vizsgáló NetMarketShare friss adatai alapján októberben nagyot zuhant a Windows XP népszerűsége, ezzel párhuzamosan viszont nagyot nőtt a Windows 8.1-é  írja a hwsw.hu.

Októberben az internetezőknek már csak alig több mint 17 százaléka futtatott Windows XP-t a NetMarketShare szerint, ez egy hónap alatt majdnem 7 százalékpontos csökkenést jelent. A kutatócég nem tett közzé kapcsolódó magyarázatot vagy indoklást, így nem lehet tudni, szerinte milyen okok állnak a változás mögött, amely évek óta az egyik leglátványosabb.

A Windows XP áprilisban vesztette el véglegesen a terméktámogatást, részesedése évek óta csökken, de a mostani változás különösen szembetűnő. Utoljára 2013 nyarán történt hasonló mozgás, akkor a Windows XP részesedése két hónap alatt esett 37 százalékról 31 százalékra.

A legelterjedtebb desktop operációs rendszer továbbra is a Windows 7, az öt éve kiadott verzió az internetre csatlakozó PC-k több mint felén fut a NetMarketShare szerint. A Windows 7 népszerűsége 2013 nyara óta lényegében folyamatosan nő, akkoriban 44 százalék körül volt, mára 53 százalék fölé emelkedett és valószínűleg még jó darabig az élen is marad.

Kimaradt?