Ponta és Johannis is elégedett az eredményével

Victor Ponta, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és Klaus Johannis, a Keresztény-liberális Szövetség (ACL) államelnökjelöltje egyaránt elégedetten nyilatkozott a vasárnapi elnökválasztáson az exit poll felmérések szerint általuk elért eredményekről.

A két hét múlva sorra kerülő második fordulóban Ponta és Johannis fog megméretkezni egymással. Ponta végzett az élen a leadott voksok 38-41 százalékával, míg a második helyre került jelölt támogatottságát 31-32 százalék közöttire becsülik.

Ponta: kedden eldől az új kormányfő személye

Az urnazárás után a jelenleg miniszterelnök Ponta hangsúlyozta, hogy valamennyi román állampolgár elnöke akar lenni, és a következő két hétben minden választói réteget meg kíván szólítani. Bejelentette, hogy a kormánykoalíciót alkotó pártokkal kedden egyeztet, és megállapodnak, ki lesz az a miniszterelnök-jelölt, aki a kormány élére kerül, ha ő nyeri az elnökválasztást.

Meggyőződésének adott hangot, hogy a koalíciós tárgyaláshoz a PSD két kisebb partnere, a Konzervatív Párt (PC) és a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR), valamint a koalícióban helyet foglaló Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) mellett a Călin Popescu Tăriceanu által alapított új liberális párt is csatlakozik. Tăriceanu az exit poll eredmények szerint 5-6 százalék közötti eredményt ért el, és jó esélye van a harmadik helyen végezni.

 Liviu Dragnea, a PSD főtitkára derűlátóan nyilatkozott Ponta győzelmi esélyeiről. Hangsúlyozta, amennyiben beigazolódnak az exit poll eredmények, egyrészt Ponta jobb eredményt ért el, mint pártja a májusi európai parlamenti választásokon, másrészt soha nem volt ilyen nagy különbség az első forduló után az első és a második jelölt között az elnökválasztáson.

Johannis: korrekt eredmények

 Az ellenzéki Klaus Johannis korrektnek nevezte az exit poll felmérések által előrevetített eredményeket, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy sok román állampolgár belföldön és külföldön egyaránt nem tudta leadni szavazatát a választások rossz szervezése miatt. Ezért felszólította a Központi Választási Irodát, hogy hosszabbítsa meg a szavazókörzetek nyitva tartását.

Szerinte a második fordulóban a románok két lehetőség közül választhatnak: az általa képviselt "normális" Románia, valamint a Ponta által jelképezett "hazugság" Romániája közül. Johannis kijelentette: szavazzanak rá a második fordulóban azok a választók, akik nem akarják egyetlen párt kezébe adni a teljes hatalmat, utalva ezzel arra, hogy a PSD képezi a kormánynak is a fő erejét.

Kapcsolódók

Kimaradt?