Az eredményeket várják az RMDSZ-székházban (PERCRŐL PERCRE)

Kolozsváron, a Szövetségi Elnöki Hivatal székházában várták az államfőválasztás eredményeit az RMDSZ politikusai és a sajtó. Az exit-poll adatokat kommentálva Kelemen Hunor megállapította: jó eredményt értek el.

21. 40: Kelemen Hunor szövetségi elnök újságírói kérdésre elmondta, komoly elemzéseket végeznek a következő napokban, ezt követően nyilatkoznak arról, hogy kit támogatnak a második fordulóban. Beszélt arról is: a székelyföldi megyékben, de máshol is kisebb arányban szavaztak, 2009-hez képest viszont idén növekvő trendet tapasztalhattak, az RMDSZ jobban tudott mozgósítani, mint korábban. Az sok mindenre magyarázatot ad, hogy a parlamenti és államelnöki választások különváltak, tette hozzá.

21.36: Kelemen Hunor elmondta, jó eredményt értek el, ami bizonyítja, hogy a választók és az RMDSZ között megerősödött a kötelék, megértették a szövetség programját, ami "a magyar emberek programja". A közösség tehát támogatja a szövetséget, az Erdélyen kívüli régiókban is – jelentette ki.

A politikus erős Romániáról beszélt, amelynek tisztelnie kell az állampolgárokat, ahol bizalom van a közösségek között, ahol intézményes garanciák vannak a nemzeti kisebbségeknek identitásuk megtartására. A munka folytatódik, tette hozzá: az autonómiatervezet ismertetését nem hagyják abba. Elmondta, az emberek megértették, hogy ez a választás fontos a jövőt illetően.

Közölte, hogy a továbbiakban várják a hivatalos adatkat,és az RMDSZ enyhe növekedésre számít, ahogy az öt évvel ezelőtt is történt. Kelemen Hunor a szavazóknak, az egyházaknak és a szövetség aktivistáinak is köszönetet mondott.

21. 28: Horváth Anna, Hegedüs Csilla, Kovács Péter, Máté András Levente, Vákár István, Csoma Botond érkezik az RMDSZ aktivistáival. Hamarosan kezdődik a sajtótájékoztató.

21.02: A tévét figyeli mindenki: Kelemen Hunor 4 százalékon áll, Szilágyi Zsoltot, az EMNP jelöltjét is kiírták: 0,0%. Hangos nevetés.

20.55: A román újságírók szkeptikusan fogadják a sejtéseket, hogy Ponta vezetne. "Ki végezte a felméréseket, a PSD?" - kérdi egyikük. A tévében újra választási műsor megy, Mr. Beant helyett.

20.30: Egyre több a sajtós,a tévések sorra állítják fel a kamerákat, de politikust még mutatóba se látni.

20.20: Az újságírókat este hét órára várták, de még nyolc óra után is pangás van.Egyikük megunja a választási híreket, ezért csatornát vált, és Mr. Bean mellett dönt inkább.

Kapcsolódók

Kimaradt?