Antal Árpád szavazásra buzdítja a székelyföldieket

A magyarlakta megyéknek a szavazáson való részvétellel is fel kell mutatniuk, hogy bele akarnak szólni az ország sorsába – nyilatkozta vasárnap. szavazata leadását követően Antal Árpád. Sepsiszentgyörgyi polgármestere 12 órakor feleségével közösen érkezett a háromszéki megyeszékhelyi, Vadász utcai sportcsarnokban berendezett választó körzetbe.

”Szeretném, ha mi erdélyi magyarok jeleznénk Bukarest fele, hogy érdekel, hogy ki lesz Románia elnöke a következő öt esztendőben. Egyelőre a részvételi adatok azt igazolják, hogy alacsonyabb a részvétel a székelyföldi megyékben, mint például a déli megyékben. Bízom, benne hogy a következő órákban növekedni fog a szavazókedv, mert nem lenne jó üzenet a bukarestiek irányába, ha azt jelezzük, hogy nekünk mindegy ki lesz Románia elnöke” – mutatott rá Antal Árpád.

Hozzátette: Románia politikai térképén a magyarlakta megyéknek magasabb részvételt kellene felmutatniuk a többi megyénél, mert akkor tudják felmutatni, hogy itt vannak ebben az országba, bele akarnak szólni az ország dolgaiba és sorsába. „Én arra a személyre szavaztam, aki bennünket támogatott nemzetpolitikai, mint fejlesztési kérdésekben” – fogalmazott a sepsiszentgyörgyi polgármester.

Kovászna megyében 214 szavazókörzetben lehet voksolni. Összesen 203.091 szavazócédulát nyomtattak, és 1070 „Votat” feliratú pecsétet osztottak ki, és 184.388 szavazati joggal rendelkező polgárt tartanak nyilván. A háromszéki lakosság-nyilvántartó hivatalok hosszabbított programmal dolgoznak: ma a választások napján pedig 8 és 20 óra között lehet kiváltani személyazonossági igazolványt.

Háromszéken 1725 személy igényelt mozgóurnát, tájékoztatott Miklós Erzsébet a Kovászna megyei Választási Iroda elnöke, aki szerint az érintettek különféle okokkal magyarázták, hogy nem tudják felkeresni a kijelölt választókörzeteket. Többnyire beteg, ágyhoz kötött személyekről, vagy kórházakban, szociális otthonokban fekvő idős, beteg emberekről van szó.

A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházba 136 bent fekvő beteg igényelt mozgóurnát, mondta Miklós Erzsébet, aki szerint a mai államelnök választásokon sokkal több személy kért mozgóurnát Háromszéken, mint legutóbb az Európa Parlamenti választásokon. A Kovászna megyei Választási Iroda elnöke szerint délig nem jelentettek semmilyen rendellenességet a szavazás menetével kapcsolatosan.

 

 

 

Kimaradt?