Vasárnap új államelnököt választ Románia

A vasárnapi államfőválasztáson több mint 18 296 567 szavazót várnak az urnákhoz. A kampány szombaton, november 1-jén, reggel 7 órakor ért véget, az urnák pedig másnap reggel hét órakor nyitnak, 21 órakor zárnak. A második fordulót – ha egyik jelölt sem szerez legalább egy vokssal többet a szavazatok felénél – két hét múlva tartják.

Iratok

Országosan 19 795 szavazókörzetben lehet voksolni, a külföldön tartózkodó román szavazók számára pedig 294 körzetet nyitnak. Utóbbiak számára 600 ezer szavazócédulát nyomtattak.

Az államelnök választáson bárhol lehet szavazni, így az urnák elé járulhatnak azok is, akik átutazóban vannak, vagy valamilyen oknál fogva nem ott tartózkodnak állandó lakhelyükön. Akik nem  lakóhelyük körzetében szavaznak, pótlistán voksolhatnak, továbbá saját felelősségvállalással nyilatkozatot kell kitölteniük arról, hogy nem szavaztak és nem fognak másutt voksolni ezen a szavazáson.

Szavazni a személyazonossági igazolvány, az ideiglenes személyazonossági igazolvány, diplomáciai vagy szolgálati útlevél felmutatásával, a katonai iskolák tanulóinak pedig a katonaigazolvány felmutatásával lehet. A külföldön tartózkodók útlevelük vagy személyi igazolványuk felmutatásával voksolhatnak, a külföldi lakhellyel rendelkező román állampolgárok pedig útlevelük felmutatásával jogosultak a szavazásra.

A lakosság-nyilvántartó hivatalok hosszabbított programmal dolgoznak: 16 óráig fogadják az ügyfeleket, vasárnap a választások napján pedig 8 és 20 óra között lehet kiváltani a személyazonossági igazolványt.

Érvényes és érvénytelen szavazatok

Csak az a szavazat érvényes, ha csupán egyetlen „Votat” pecsétet ütnek a szavazólapra, a pecsét pedig a támogatott jelölt nevét és jelképét tartalmazó kockába kerül. Ha a választó véletlenül rossz helyre nyomta a pecsétet és a lapot még nem dobta be az urnába, egyetlen alkalommal újabb szavazólapot kérhet. A szavazónak a korábbi lapot át kell adnia a választási bizottság elnökének, aki érvényteleníti azt.

Érvénytelen az a szavazat, amelyre nem került a „Votat” feliratú pecsét, vagy a többször fordul elő a szavazólapon, illetve kilóg a jelölt nevét tartalmazó négyzetből, vagy azon kívül helyezkedik el. Ha a szavazópolgárok bármilyen rendellenességet tapasztalnak, a 112-es sürgősségi hívószámon kell jelenteniük.

A választások semmissé nyilvánítását az induló pártok vagy jelöltek kérhetik, legfeljebb három nappal a szavazás lezárulta után. A kérést indokolni kell, az indoklást alátámasztó bizonyítékok kíséretében. A semmissé nyilvánításról az alkotmánybíróság határoz. Ugyanez a testület hozza nyilvánosságra a választások eredményeit is a Hivatalos Közlönyben, külön-külön mindkét forduló esetében, illetve érvényesíti a voksolás végeredményét.

Ki lehet államfő?

Az elnökválasztási törvény rendelkezéseinek értelmében az államfőt egyetemes, egyenlő, közvetlen, titkos és szavadon kinyilvánított szavazással választják meg. Jelöltetheti magát politikai pártok vagy pártszövetségek által jelölt, illetve függetlenül induló politikus, amennyiben betöltötte 35. életévét; minden párt és politikai szövetség csak egy-egy jelöltet állíthat. Az államfői mandátum öt évre szól.

A Központi Választási Iroda sorsolása szerint a szavazócédulákon az első helyet az RMDSZ jelöltje, Kelemen Hunor foglalja el. Őt követi Klaus Iohannis, Dan Diaconescu, Victor Ponta, William Brânza, Elena Udrea, Mirel Mircea Amariţei, Teodor Meleşcanu, Gheorghe Funar, Szilágyi Zsolt, Monica Macovei, Constantin Rotaru, Călin Popescu Tăriceanu, Corneliu Vadim Tudor.

Annyi személy, ahány fülke

A törvény értelmében, a szavazóhelyiségben csupán annyi választó tartózkodhat, ahány szavazási fülke van a teremben. A voksoló kivételével a szavazófülkében más személy nem tartózkodhat.

Ha va szavazókörzet választási bizottságának elnöke megállapítja, hogy valaki, alapos okok miatt nem képes egyedül szavazni, megengedheti, hogy az illető segítőtársat válasszon magának. Ez a személy azonban nem lehet sem a választási bizottság tagja, sem valamely államfőjelölt.

A választáson résztvevők számát a voksolás napján a Központi Választási Iroda 11,30, 14,30, 17,30, 20,30 és 22,30 órakor közli.

Az exit poll-felmérések elvégzésével a Központi Választási Iroda a Wilfried Martens Népi Egyesületet, a Sociopol Társaságot, a Rating Pol Consultanta Társaságot, az IRES-t, a BCS-t és CSOP közvélemény-kutató intézetet bízta meg. A felmérések eredményeit urnazáráskor ismertetik.

Kapcsolódók

Kimaradt?