DNA

„Még a számítógépem merevlemezét is elvitték”

Iratok mellett még a számítógép merevlemezét is elvitték a korrupcióellenes ügyészek a csütörtöki házkutatásuk során Turos Lorándnak, az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) tagjának az irodájából.

„Nem volt valami kellemes érzés, hogy amikor reggel nyolckor beértem az intézménybe, egy maszkos, felfegyerzett rohamrendőr állt az irodám előtt. Azt mondta, addig nem is mehetek be, amíg meg nem érkezik az ügyész” – számolt be a maszol.ro-nak Turos.

Tájékoztatása szerint az ügyészek nem közölték velük hivatalosan, hogy milyen ügyben nyomoznak és milyen iratokat keresnek. Összesen öt irodában végeztek házkutatást. „Az én asztalomról az üléseink napirendjéhez tartozó iratokat vittek el. Tévéadók licencével, illetve megbírságolásukkal kapcsolatos dokumentumokat” – mondta a CNA a tagja.

Turossal nem közölték az ügyészek azt sem, hogy a szóban forgó ügynek vagy ügyeknek érintettje lenne. Mint mondta, azt sem érti, hogy miért vittek el iratokat az irodákból, mert ezek csak másolatok voltak. „A CNA tagjai csak másolatokkal dolgoznak, nincsenek adminisztratív hatásköreink. Az ügyészek ráadásul elvittek tíz évvel ezelőtti ügyekkel kapcsolatos papírokat is” – magyarázta.

A román sajtó a nap folyamán emlékeztetett arra, hogy a korábban a DNA bűnvádi vizsgálatot indított a CNA egyik volt tagja, Narcisa Iorga ellen, mert állítólag közbenjárt a Giga TV sugárzási engedélyének jóváhagyása érdekében. Ennek az ügynek az egyik gyanúsítottja Viorel Hrebenciuc volt képviselő is. Turos Loránd azonban nem hinné, hogy a csütörtöki házkutatások ezzel az üggyel lennének kapcsolatosak.

Mint megtudtuk, a CNA éppen csütörtökön ülésezett utoljára, péntektől ugyanis már döntésképtelenné válik a testület. Két tagnak még október elején lejárt a mandátuma, további kettőnek pedig csütörtökön járt le. Így nem lesz kvórum addig, amíg a parlament nem nevezi ki az új tagokat. „Ez a parlament mulasztása” – reagált Turos arra a felvetésünkre, hogy a választási kampányból még bő két hét van hátra, s az intézmény nem tudja majd kivizsgálni az audiovizuális törvény esetleges megsértéseit.

Kimaradt?