Egyetlen kábel elbírná az internet teljes adatforgalmát

Amerikai és holland kutatók minden eddiginél több adatot préseltek keresztül sikeresen egyetlen szál kábelen. A fantasztikus vezeték képes lenne magában a világ teljes netes adatforgalmát kezelni, ami messze felülmúlja a jelenleg alkalmazott megoldásokat – írja az IT Mozaik.

Amerika és Hollandia kutatói komoly sikereket értek el. Szuperkábelük segítségével 255 Tbps-es adatközvetítést vittek végbe egyetlen szál vezetékben nagyjából egy kilométer hosszan. Ez hozzávetőlegesen 2 500-szor gyorsabb, mint a mostani legjobb más kábelek teljesítménye.

A hihetetlen számok eléréséhez egy úgy nevezett többmagos kábelt használtak, melyben hét különválasztott csatorna fut, ám nem csupán a hardver volt felelős a kiemelkedő teljesítményért. A kísérlet során 50 szolgáltató számára osztották fel a 7 magot, így minden egyes résznek 5,1 Tbps jutott. Az eljárásnak a térbeli multiplex nevet adták korábban.

Ezek közül a technológiák közül egyik sem egészen új vagy saját fejlesztésű, ám az együttes felhasználás tette lehetővé a 255 Tbps-et, ami 31,8 Tb-ot jelent másodpercenként. Ez az ExtremeTech szerint elegendő lenne ahhoz, hogy a világ teljes internetes adatforgalma elközlekedjen benne csúcsidőben.

Ennek ellenére jó darabig ne várjunk még komoly sebességnövekedést a lakossági szolgáltatásban, ugyanis a kábel tömeggyártására még nem sikerült optimális eljárást találni, ráadásul a jelenlegi infrastruktúra sem támogatná a hihetetlen sebességű újdonságot. Ennek ellenére azonban még eljöhet az a nap, amikor az IMDB-n említett valamennyi, 317 060 filmet letöltheted mindössze 2 és fél óra alatt.

Kimaradt?