Privát koncertet tartottak Porsche-ügyfeleknek a Sixtus-kápolnában

A Vatikán szívébe nyert bebocsátást a Porsche negyven VIP ügyfele. Ferenc pápa szerinte ideje, hogy a katolikus egyház ne a gazdagságról szóljon. Ennek égisze alatt megnyitotta a Vatikán 23 hektáros kertjét a látogatók előtt, és engedélyezte a Sixtus-kápolna bérbeadását világi rendezvényekre.

A bérleti díj nem publikus, ám annak teljes összege szegényeket segítő alapítványokat támogat. A mindössze negyven fősre meghirdetett Porsche-koncert részvételi díja fejenként több, mint 4 ezer euró. A Sixtus-kápolnában – amelyet 1473 és 1481 között építettek – szervezett koncertek eddig kizárólag egyházi közönség számára voltak nyitottak.

A kápolna bérbeadása azért is érdekes, mert freskói állágának megőrzéséhez a látogatók egyre nagyobb számának korlátozásának szükségességét jelentette be a  Antonio Paolucci. A Vatikáni Múzeum igazgatója a látogatószám korlátozásával akkor „fenyegetőzött”, amikor az új világítási és szellőzőrendszert mutatta be a sajtónak. Ez a legújabb technológiájú rendszer amúgy október 30-ától lép működésbe. Ezentúl hétezer LED-világítótestettel világítják meg nemcsak a Michelangelo festette főoltár freskóját, hanem a mennyezeten és a többi falon levő festményeket is.

Kimaradt?