Félti a lőteret a magyaroktól a székelyföldi románok fóruma

A magyar szélsőségesek ki akarják kergetni Sepsiszentgyörgyről a román hadsereget, véli a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma, amely hétfőn nyílt levélben kérte Victor Ponta miniszterelnököt, hogy ne adja át a sepsiszentgyörgyi lőteret az önkormányzatnak.

A 30 román civil szervezetet tömörítő fórum elnöke, Ioan Sabău által aláírt nyílt levélben az áll, hogy a három megye románsága számára a sepsiszentgyörgyi terület nem csak egy lőtér, hanem annak szimbóluma, hogy az állam a román hadsereg révén jelen van a térségben.

A szervezet szerint a sepsiszentgyörgyi lőtér megtartása nemzetbiztonsági okokból is fontos, hiszen állításuk szerint a magyar szélsőségesek az elmúlt években többször megpróbálták már kitenni a román hadsereget a városból, azáltal, hogy az önkormányzat szerette volna átvenni a katonaság ingatlanjait és területeit.

A románok fóruma úgy véli, ha az RMDSZ nyomására a sepsiszentgyörgyi önkormányzat megkapná a lőtér területét, azt hazaárulásként is el lehetne könyvelni, mert a helyi tanács nem képviseli a Sepsiszentgyörgyön élő 12 ezer  román érdekeit. A Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma szerint az ukrajnai helyzetből tanulva, nemcsak megtartani, de erősíteni kellene a „szeparatizmusra hajlamos”, „nacionalista-szélsőséges” térségben a román katonaság jelenlétét.

Az eltévedt puskagolyó

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat több éve kéri a város területén lévő lőtér 70 hektáros területét. Három évvel ezelőtt sikerült beszüntetni a hadgyakorlatokat, miután a lőtérről kilőtt puskagolyó egy közeli, árkosi telkén kertészkedő férfi feje mellett, a házába csapódott. Az esetet követően több mint ötezer sepsiszentgyörgyi írta alá a lőtér felszámolását követelő beadványt.

Az önkormányzat és a védelmi minisztérium közti tárgyalások megállapodáshoz is vezettek, de mire a terület a helyi tanács birtokába került volna, kiderült, hogy egy nyolchektáros rész visszaszolgáltatási per alatt áll.

Az önkormányzat az igényléséből kivette a nyolc hektárt, és a maradék területért újabb határozatot fogadott el. Ez szükséges ahhoz, hogy a lőtér területe kormányhatározat révén a honvédelmi minisztériumtól a helyi tanácshoz kerüljön. Antal Árpád polgármester szerint 12 hektárt az egyházak között osztanak szét, ahová temetőket létesítenének. A maradék területre pedig egészségügyi központ építését tervezik. 

Kimaradt?