Gergely: jövő héten tárgyalunk az MPP új vezetőivel

Jövő héten ülnek le az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) politikusai tárgyalni a két alakulat választási együttműködéséről – nyilatkozta szombat este a maszol.ro-nak Gergely Balázs.

Az EMNP alelnöke nem kívánta kommentálni az MPP kongresszusán elfogadott határozatot a két párt közötti együttműködés lehetséges formáiról. Mint mondta, egyelőre csak a sajtóban olvasta a dokumentumot, s nem kíván a médiában üzengetni a polgáriaknak.

Gergely Balázs nem kívánta kommentálni Bíró Zsolt pártelnökké választását, és azt sem, hogy személye milyen irányban befolyásolja majd a két párt viszonyát. "Csak annyit mondanék: gratulálok  az elnökké választásához" – jelentette ki.Neppart Gergely Balazs

Az MPP forgatókönyvei a választásokra

Az MPP Országos Tanácsa szombaton határozatot fogadott el az önállóságuk megőrzéséről és a decemberi parlamenti választásokon való részvételükről. Utóbbi dokumentumban a párt ezúttal is a magyar pártok szövetsége mellett foglal állást.

Ennek hiányában a Magyar Polgári Párt az Erdélyi Magyar Néppárttal (EMNP) való közös indulást szorgalmazza, de csakis saját zászlaja alatt. Ha ez sem valósulna meg, az MPP azt javasolja, hogy osszák fel az EMNP-vel a bejutás esélyét kínáló választókerületeket, és a két párt által támogatott független jelölteket indítsanak el ezekben.

A párt meg is nevezte tárgyalócsoportja tagjait. Ha semmilyen együttműködést nem sikerül kialakítani, az MPP önállóan indul a választásokon, vagy független jelölteket támogat.

Kimaradt?