Gyémánttal teli bolygót találtak

Drágakövekkel borított bolygót találtak a csillagászok, amely kétszer akkora, mint a Föld.

A bolygó a Rák csillagkép része, és a felszíne tele van hatalmas gyémántokkal. Az „55 Cancri e" nevű égitest nyolcszor olyan súlyos, mint a Föld, sugara pedig kétszer nagyobb. A Yale egyetem kutatói az Astrophysical Journal Letters című szakfolyóiratban azt írják felfedezésükről, úgy a legkönnyebb elképzelni a bolygót, hogy ami a Föld felszínén szikla és víz, az az 55 Cancri e-n gyémánt és grafit. 

gyemantbolygo

A bolygó négy másik társával együtt egy Nap-szerű csillag körül kering sebesen – amit a Föld 365 nap alatt tesz meg, azt a gyémánt-bolygó mindössze 18 óra alatt. Az „55 Cancri e" nemcsak gyors, de meglehetősen meleg is: a felszínén több mint 1600 Celsius fok van.

A bolygó gyémánt készlete a becslések szerint több millió tonna; gyakorlatilag háromszor annyi drágakő van rajta, mint a Föld teljes össztömege. Sajnos nem lenne egyszerű ezt hazahozni, hisz az égitest 40 fényévre van tőlünk – írja a Daily Mail.

Nagy széntartalmú, ebből fakadóan sok gyémántot tartalmazó bolygókat eddig is találtak már a csillagászok, azonban az 55 Cancri e közülük a legközelebbi, ezért a legjobban megfigyelhető. Szintén az első abban a tekintetben, hogy a mi Napunkhoz hasonló csillag körül kering. A gyémántbolygó a csillagászok számára sosem látott lehetőséget nyújt, hogy egy, a miénktől gyökeresen eltérő kémiai összetételű bolygón figyeljék meg a belső szerkezet, az atmoszféra, és egyéb jellemzők kialakulását.

Kimaradt?