Borbély László: az RMDSZ nem kér háttéralkut

„Nekünk háttéregyezkedésekre nincs szükségünk, hiszen mi itt döntjük el, hogyan tovább" – jelentette ki Borbély László a Népszabadságnak.

Az RMDSZ politikai alelnöke Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek azt a gesztusát kommentálta, hogy a budapesti Máért-ülés napján külön találkozón fogadta Szász Jenőt, a Magyar Polgári Párt (MPP) és Toró T. Tibort, az Erdélyi Magyar Néppárt elnökét, miközben a szövetség vezetői nem részesültek hasonló „kegyben".borbelyl

Borbély felháborítónak tartja Torónak azt a kijelentését, hogy pártja az MPP-kongresszus kimenetelének függvényében dönt a jelöltállításról. „Folyton a választás szabadságát hangoztatták, de azonnal futnak Budapestre, ha valamilyen döntést kell meghozni. De jó is, hogy így történt, mert fel tudjuk mutatni a romániai magyarság előtt: az RMDSZ az a szervezet, amely nem teszi függővé a döntéseit másoktól, és nem engedi, hogy beleszóljanak a döntéshozatalba. Ez a szervezet képviseli hitelesen a magyarság érdekeit a román parlamentben" – hangsúlyozta a politikus.

Borbély úgy látja, a Szász Jenő vezette Nemzetstratégiai Intézet létrehozása csupán eszköz, amellyel a Fidesz megpróbálja áthidalni a Szász és az EMNP-t tulajdonképpen vezető Tőkés között évek óta fennálló ellentétet. A politikus úgy látja: a két „zsebpárt" csak együtt tudja megszorítani az RMDSZ-t a decemberi parlamenti választásokon, és Szász az útjában áll az összefogásnak.

Kimaradt?