Elfogadta a kormány az Első autó programot

A kormány legutóbbi ülésén sürgősségi rendelettel elfogadta az Első autó programot, amellyel az állam kezességet vállal a gépkocsivásárlás érdekében felvett hitelért. A jogszabály azonban csak a beszerzendő autó maximális árát szögezi le: 50 ezer lej, plusz hozzáadottérték-adó. A rendelet nem tér ki további részletekre a hitel értékét, érvényességi idejét és a vásárló által biztosítandó előleg értékét illetően, hanem csak azt írja, hogy a módszertant a rendelet hatályba lépését követő 15 napon belül fogadják el.

A sürgősségi rendelet a Hivatalos Közlönyben való megjelenésével lép érvénybe. A hatóságok korábban bejelentették, hogy novembertől kezdődően gyakorlatba akarják ültetni a programot.

Kormányképviselők a múlt héten bejelentették, hogy az 50 ezer lejes összeg a hitel maximális értékét jelképezi, hogy a bankok az autó árának 5-10 százalékát kérik előlegként a vásárlótól, és a hitel lefutási ideje legtöbb 84 hónap lehet. Kifejtették ugyanakkor, hogy az állam a hitel felére vállal garanciát, a másik felére a megvásárolt autó a fedezet. A program főként a 18 és 35 év közötti fiataloknak szól, de mások is élhetnek vele.

Kapcsolódók

Kimaradt?