Székelyföldön magyarul is kampányolnak Johannisnak

A Keresztény-liberális Szövetség (ACL) Kovászna megyei szervezete magyar nyelvű szórólapokat is nyomtatott, és kétnyelvű újságot indít, hogy államfőjelöltje, Klaus Johannis üzenetét a magyar választókhoz is eljutassa - közölte csütörtökön Madalin Guruianu, az ellenzéki összefogásban résztvevő Nemzeti Liberális Párt (PNL) sepsiszentgyörgyi szervezetének vezetője.

A városi önkormányzati képviselő úgy vélekedett: a novemberi elnökválasztáson induló két magyar jelöltnek - Kelemen Hunornak, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), illetve Szilágyi Zsoltnak, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) jelöltjének - semmi esélye sincs megnyerni a választás. Guruianu szerint ezért a romániai magyar választóknak érdemes lenne már az első fordulóban a legesélyesebb román jelöltek valamelyike mögé felsorakozniuk.

Hozzátette: Johannis "biztosan ellátogat" Kovászna megyébe is. Az ellenzéki összefogás politikusa azt mondta: a politikai tapasztalat azt mutatja, hogy a magyar közösség nem szavazna meg egy baloldali jelöltet, akárki is lenne az illető.

„A magyarok nem hallgattak az RMDSZ-re a 2009-es államfőválasztáson, hiszen kevesebben szavaztak (az RMDSZ által támogatott) Mircea Geoanára, mint Traian Băsescura" - emlékeztetett Guruianu. Mint mondta, arra számít: az RMDSZ ezúttal tartózkodni fog Victor Ponta nyílt támogatásától, hogy később ne legyen gond számára az elfordult választók visszaszerzése.

A szociáldemokraták államfőjelöltje, Victor Ponta kormányfő a kampányt megelőző hetekben kétszer is járt a Székelyföldön. Ponta szeptemberben támogatási szerződéseket, és iskolabuszokat hozott Székelyföldre, miután előzőleg augusztusban részt vett a Nyerges-tetőn tartott 1848-as megemlékezésen. A kormányfő mindkét esetben - az akkor még miniszterelnök-helyettesi tisztséget is viselő - Kelemen Hunor RMDSZ-elnök társaságában látogatott a Székelyföldre.

Kimaradt?