Szerencsétlenséget okoz a gázszivárgás: 5 év alatt 870 eset

Az elmúlt 5 évben negyven ember meghalt, 262 pedig megsérült gázszivárgás vagy robbanás következtében. A hideg idő beálltával egyre többen kapcsolják be a fűtést, a gázzal való melegítésnek azonban számos veszélye van. A balesetek leggyakrabban az áldozatok otthonában következtek be - tájékoztatott csütörtökön az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség. Tapasztalataik szerint a földgázszivárgás leggyakoribb oka a gázzal működő készülékek helytelen kezelése volt.

A robbanások egy másik gyakori okát az improvizált berendezések jelentik, vagy a belső gázberendezéseken eszközölt nem engedélyezett módosítások – mondják a felügyelőség képviselői, akik szerint a földgázhálózatra való törvénytelen csatlakozások sok esetben emberi áldozatokat és anyagi károkat követelnek.gaz2

„Együtt a biztonságért" figyelmeztető akciót indítottak

A szeptemberben kötött, „Együtt a biztonságért" elnevezésű partnerségi szerződés keretében az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség és az E.ON vállalat felhívja a lakosság figyelmét, hogy vigyázzanak a gázzal működő berendezések (aragázkályhák vagy csempekályhák) helyes használatára, mivel a gondatlan kezelés gázszivárgáshoz vezet.

„A robbanásokat sok esetben tűzvész követi, ennek következtében körülményes az áldozatok és az anyagi javak megmentése. Sokkal könnyebb megelőzni ezeket a drámai helyzeteket, amelyek óriási károkat okozhatnak" – tájékoztatott Marcel Sorin Lucaciu ezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség vezetője.

Virgil Metea, az E.ON gázforgalmazó vezérigazgatója hangsúlyozta: rendkívül fontos, hogy a földgáz használatakor betartsuk az erre vonatkozó utasításokat.

Kimaradt?