TÖRVÉNYTÁR: Program vállalkozói készségfejlesztésre

Egy gazdasági minisztériumi rendelet (Ordinul Ministrului Economiei nr. 942/2014 – megjelent a Hivatalos Közlöny október 6-ki, 728. számában) fogadja el a vállalkozói készség megteremtését és fejlesztését célzó program végrehajtására szolgáló eljárás szabályait. A program neve EMPRETEC – DIMMMAT, ahol az EMPRETEC rövidítése a Program internațional de dezvoltare antreprenoriale și relaționare în busines elnevezésnek, míg a DIMMMAT a program romániai végrehajtójának a nevét jelzi (Departamentul pentru IMM, Mediul de Afaceri și Turism).

Az EMPRETEC amint a neve is mutatja a vállalkozók támogatására és készségeik kifejlesztésére szolgáló nemzetközi program, célja a vállalakozók felkészítése és szakmai segélynyújtása annak érdekében, hogy növekedhessen a kis és közepes vállalatok (KKV) versenyképessége a hazai és nemzetközi piacokon. Jelenleg 32 országban működik, köztük, először Európában, Romániában. Egyaránt megcélozza a létező, valamint a lehetséges (potenciális) vállalkozókat.

A Program foglalkozni kíván:

– sikeres vállalkozók számbavételével és azonosításával;

– a vállalkozók szakavatatottságával és menedzseri képességével;

– a korszerű vállalkozói módszerek fejlesztésével;

– a romániai vállalkozói erőforrások mozgósításával és a KKV-k vállalkozói dinamizmusának megerősítésével;

–  helyi és nemzetközi szinten a tapasztalatcsere és a kapcsolat fejlesztés bátorításával;

– a KKV-k képességeinek kifejlesztésével, versenyképességük stratégiájának elkészítésével és gyakorlatba ültetésével;

– a KKV-k támogatásával termékpiacaik kiszélesítésére, exportjuk növelésére;

Románián kívüli kapcsolatok és üzlethálózatok fejlesztésével, határokon átívelő együttműködések kezdeményezésével.

2014-ben a program költségvetése 500.000 lej, amelyet egyenlő mértékben osztanak el a 8 területi programot végrehajtó intézetek, az OTIMMC (Oficiul Teritorial pentru IMM și Cooperație) között. Ezek Brassóban, Kolozsváron, Konstancán, Craiován, Iașiban, Ploieșten, Marosvásárhelyen és Temesváron működnek, partnerszerződést kötnek köz- vagy magán intézményekkel a vállalkozási tevékenységre való felkészítés szakmai műhelyeinek létrehozására, honlapjukon, www.aippimm.ro,  közzéteszik ezeknek helyét és működésüknek programját, fedezik a működésükhöz szükséges költségeket, a trénerek munkadíját. A 8 hivatal munkáját 5 EMPRETEC régió központ irányítja. A régiók: Bukarest, Erdély, Dél Kelet, Bánát-Olténia, Moldva.

A program műhelyei 9 munkanapot felölelő, a vállalkozói készség kifejlesztésére szolgáló felkészítést nyújtanak a résztvevőknek. A felkészítés a Harvard Egyetem és még két elismert nyugati szakmai intézmény által kidolgozott tananyag alapján történik, az erre a célra kiképzett trénerek vezetésével.

Részt vehetnek a programban mindazok a természetes személyek, akik megfelelnek az alábbi követelményeknek:

– román állampolgárok;

– közép vagy főiskolai végzetségük van és ezt diplomájuk bemutatásával igazolják;

– beiratkoznak a Programba való részvételre benyújtva az erre szolgáló beiratkozási formanyomtatványt. (ez az Eljárási Szabályozás 1 sz. mellékletében található).

A beiratkozni on-line formában a www.aippimm.ro honlapon lehet. A beiratkozás azt jelenti, hogy a kérvényező belegyezik, személyi adatai: személyi kódszám, lakhely cím stb. a DIMMMAT nyilvántartásába kerüljenek.

A felkészítésen szerzett ismeretek eredményességét nyomon követik (monitorizálják) és kiértékelik (evaluare). Ezt a feladatot az OTIMMC keretében működő egységek (Unitate de monitorizare, control și raportare – UMCR) végzik el. A Program résztvevői, 2014-től kezdve, 3 éven keresztül kötelesek jelentést küldeni az OTIMMC-UMCR-nek, az Eljárási szabályozás 4. mellékletében foglalt utasítások szerint.

Az Erdélyi OTIMMC címei, elérhetőségei és a hatáskörük megyei kiterjedése:

Brassó: str. Turnului nr. 5 clădirea AJOFM et.1; tel.: 0258 548.018, fax: 0258 548.017, www.aippimm.ro, oficiubrasov@imm.gov.ro- Brassó, Kovászna, Szeben

Kolozsvár: str. Horea nr. 13, et.1, C.P. 400174; Tel.: 0264 487.224, fax: 0264 487.244, www.aippimm.ro, oficiucluj@imm.gov.ro – Bihar, Beszterce-Naszód, Kolozs, Mármaros, Szatmár, Szilágy

Marosvásárhely: Piața Victoriei nr. 5, et.2, C.P. 540029; Tel.: 0265 311.660, fax: 0265 260.818, www.aippmm.ro, oficiutargumures@imm.gov.ro – Fehér, Hargita, Maros

Temesvár: Bd. Eroilor de la Tisa nr. 22, C.P. 300575, tel.:0256 292.739, fax: 0256 292.767 – Arad, Krassó-Szörény, Hunyad, Temes

             

Kimaradt?