Növelik az árvaházi gyerekek támogatását és a családtámogatási pótlékot

Jelentősen növekedni fog a szociális elhelyezésben lévő gyermekek támogatására szánt pénzösszeg – erről döntött mai ülésén a kormány. Ennek értelmében 97 lejről 600 lejre módosul a támogatás havi összege.

,,Az eddigi 0,194 szociális referenciamutató (ISR) helyett 1,20 ISR alapján számolnák ki a családoknál, nevelőszülőknél, vagy felügyeleti joggal rendelkező magánintézményeknél elhelyezett kiskorúak havi juttatását. Jelenleg Romániában ez az intézkedés 4000 gyermeket érint, akik eddig mindössze havi 97 lej támogatást kaptak” – nyilatkozta szerdán délután, a kormányülést követően Horváth Levente, az RMDSZ munkaügyi államtitkára.

A szerdán megszavazott másik törvénymódosítás 500 ezer gyermeket érint, és kimondja, novembertől 42 lejjel, tehát több mint a duplájára emelkedik a családi pótlék összege. Abban az esetben, ha a családban az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 200 lejt, az 1 gyermekes család a korábbi 40 lej helyett 82 lejt kap, a 2 gyermekes család a korábbi 80 lej helyett 164 lejt, a 3 gyermekes pedig a korábbi 120 lej helyett 246 lejt, 4 gyerek felett pedig 328 lej lesz a családi pótlék összege. ,,Ha a családban az egy főre eső jövedelem 200 és 530 lej között van, az 1 gyermekes család a korábbi 33 lej helyett 75 lejben részesülne, a 2 gyermekes a korábbi 66 lej helyett, 120 lejt kapna, 3 gyermek esetén a korábbi 99 lej helyett 225 lej, míg 4 gyermek felett a korábbi 132 lej helyett pedig 300 lej jár. Hasonló a növekedés mértéke az egyszülős családok esetében is”– fejtette ki az RMDSZ államtitkára.

Az élelmezési juttatás jogalapja is módosul a mai döntés értelmében, az élelmezési juttatás minimális értékét a Munkaügyi Minisztérium javaslata nyomán, a kormány határozná meg a nappali ellátásban, az elhelyezésben lévő gyermekek, valamint a gondozási ellátásban lévő idősek és fogyatékosok számára is. Ez a juttatás 2015. január elsejétől a mostani 8 lejről 16 lejre emelkedik. A ma elfogadott sürgősségi kormányrendelet ugyanakkor lehetőséget teremt a helyi önkormányzatoknak arra, hogy az elfogadott költségvetésük függvényében, a helyi közösségi rendőröknek, jövő év január elsejétől élelmiszernormát biztosítson.

Kimaradt?