Császármetszéssel született lajhár

Császármetszéssel született egy lajhár Costa Ricában. A vemhes állat leesett a fáról, ezért volt szükség az úttörő sürgősségi beavatkozásra. A műtét sikerült, de a a lajhár és a kölyke egy hét múlva – más okból – meghalt.

A fáról lezuhant állat megtalálói azonnal Sam trullt, a Kids Saving the Rainforest nevű állatmentő intézet lajhárokkal foglalkozó szakértőjét hívták. Az állatot megvizsgálták CT-vel és röntgennel is, így az is kiderült, hogy farfekvéses a bébi. A helyzetet tovább nehezítette, hogy az anyának tele volt a hólyagja, így arra nem volt semmi esély, hogy a kis lajhár megforduljon anyja hasában. A lajhárok hetente egyszer ürítenek, ekkor akár testtömegük 30 százalékát is elveszíthetik.

Azért, hogy a szülés közben se az anyát, se kicsit ne veszítsék el, Trullék úgy döntöttek, császármetszést alkalmaznak. Először az anya hólyagjának lecsapolására volt szükség, csak ezután vághatták fel a méhet. A műtét sikeres volt, de az újszülött csak egy hétig élt, szív- és tüdőproblémái voltak, és nem táplálkozott rendesen. Az anyja a szülés után egyre jobban nézett ki, de egy szívrohamban ő is életét veszítette egy nappal kicsinye halála után.

Sam Trull azonban elégedett. Szerinte, ha a nem végzik el a műtétet, akkor egy hetet sem élhetett volna az anya és az újszülött.

Kimaradt?