Ebola: 18 romániait tartanak megfigyelés alatt

Tizennyolc, Nyugat-Afrikából hazatért román állampolgárt tartanak megfigyelés alatt a hatóságok ebolafertőzés gyanújával – közölte kedd este az egészségügyi miniszter.

Nicolae Bănicioiu tájékoztatása szerint a 18 személy állapotát kétnaponta ellenőrzik a közegészségügyi hatóságok. Hasonló ellenőrzés alá vetik a jövőben a Nyugat-Afrikából hazatérő összes román állampolgárt – tette hozzá.

Az Evenimentul zilei szerint a hatóságok felgyorsították az előkészületeket az esetleges romániai fertőzéses esetek kezelésére, mert a kór közeledik Romániához. Az országban öt városban, Bukarestben, Kolozsváron, Temesváron, Nagyváradon és Iasi-ban hoztak létre elkülönítőket az ebolás betegeknek a járványkórházakban.

A kormány ugyanakkor 25 millió lejt utalt ki a védőruhák és a betegek elszigeteléséhez szükséges eszközök (hermetikus sátrak) beszerzésére. Szükség esetén településeken kívül is létrehozhatók mobil kórházak.

A törvény szerint egyébként hat hónaptól két évig terjedő börtönnel büntethető az a súlyos járványos betegségben szenvedő személy, aki megtagadja a kezelést vagy nem értesíti a hatóságokat a megbetegedéséről.

Kapcsolódók

Kimaradt?