Első világháborús emlékkonferenciát tartottak Sepsiszentgyörgyön

A Székelyföld Napok keretében számos olyan programpontra került sor, amely az egész régió számára érdekes. Sepsiszentgyörgyön, október 13-án, kedden került sor a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla termében az első világháború eseményeinek székelyföldi vonatkozásait boncolgató konferenciára.

A kivételes alkalomra a Székely Virtus Hagyományőrző Huszárezred első világháborús huszárruhába öltözött szakasszal érkezett, ugyanakkor a brassói ezred egyik megmaradt huszárzubbonyt is megtekinthettek az érdeklődők.

A résztvevőket köszöntő Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta: „Az első világháború a mai napig nincs a maga teljességében feldolgozva, ami hatványozottan igaz a székelyföldi vonatkozásaira, holott ez a székelység számára nagyobb vérveszteséggel járt, mint a második világháború. (…)  Az erdélyi ezredek feltöltését tekintve vegyesnek volt mondható, így egy zászló alatt harcoltak magyar, román és szász katonák is és ezek egyforma morállal küzdöttek a harctereken. Szép számmal kapott elismeréseket a román legénység is, sőt román származású tisztek is voltak. A székely ezredeket ott találjuk valamennyi hadszíntéren a háború folyamán, Galíciától, az erdélyi hadszíntéren át egészen az Észak-olaszországi hadszíntérig, a Piave völgyéig.”

A történelmi előadások sorát József Álmos nyitotta meg, Háromszékiek és Háromszék az első világháborúban című leveleket és fényképeket feldolgozó prezentációjával, majd Cserey Zoltán Sepsiszentgyörgy az első világháborúban című előadása következett. Később Háromszék a nagy háború küszöbén címmel Lőrinczi Dénes tartott előadást, végül a házigazda szerepét betöltő Nagy Zoltán Angyalok a Monarchiában – Huszárok az első világháborúban című bemutatója zárta az eseményt.

Kimaradt?