Kiirtottuk az állatok felét 1970 óta

Egy friss tanulmány szerint gyorsabban fogynak a vadon élő gerinces állatok populációi, mint azt eddig bárki gondolta – írja a hvg.hu.

Az 1970 és 2010 között eltelt negyven év alatt 52 százalékkal csökkent a szabadon élő hüllők, kétéltűek, madarak, halak és emlős állatok száma – állapította meg a World Wildlife Fund (WWF) most publikált új tanulmánya. Az állatok számának csökkenéséért a dokumentum szerint nem csak a vadászat és halászat, hanem az erdőirtás, a környezetszennyezés és a lakóhelyük rombolásának más formái felelnek.

A WWF által közölt riasztó adat nem azt jelenti, hogy a fajok fele kihalt volna, hanem az egyes fajok populációja csökkent az említett, jelentős mértékben.

A szervezet két évvel ezelőtti jelentésében, ugyanarra az 1970-től 2010-ig tartó időszakra, még csak 28 százalékos csökkenésről beszélt. Az akkor becsült 28 és a mostani 52 százalék közti különbséget a szakemberek szerint az adta, hogy két éve túlzottan csak az észak-amerikai és európai adatokra fókuszáltak. Az idei jelentésben már megfelelően súlyozták az összes kontinenst.

Kimaradt?