"Erős közösség az, amely jövőjét megalapozza"

Könnyű támogatni, céljai elérésében segíteni azt a közösséget, amelynek tagjai együtt tudnak álmodni és tervezni – hangsúlyozta vasárnap Kelemen Hunor szövetségi elnök, államelnök-jelölt Hegyközszentimrén, ahol a helyi idegenforgalmi információs központot avatta fel a közösség.

A politikus az eseményt követően Biharfélegyházán a második világháborúban elesett katonák emlékének szentelt ünnepi istentiszteleten, illetve Bihardiószegen az Érmellék múzeumának felavatásán vett részt Biró Rozália szenátor társaságában. A szövetségi elnök Tótiban az óvodaépület felavatásán köszöntötte az egybegyűlteket.

„Hegyközszentimrén a közösség múltjából származó érték megismertetésére építi a jövőt, hiszen nincs olyan magyar ember, aki ne hallott volna Szent Imre herceg legendájáról. Itt a nehéz időszakokban is folytatódott az intézményépítés, ez az idegenforgalmi információs központ a gazdasági válság idején épült, amikor kevesen hittek abban, hogy elérhetők az ilyen sikerek. Mindez azt bizonyítja, hogy építkezni csak hittel és bizalommal lehet” – mondta Kelemen Hunor azon a Bihar megyei településen, amelyen növekszik a magyar közösség létszáma, majd hozzátette: az életerős, határozott akarattal rendelkező közösségeket szövetségi elnökként mindig támogatni fogja a jövőjüket megalapozó beruházások megvalósításában.

„Múltunkban meg kell vizsgálnunk azt, hogy melyik harcnak, háborúnak mi volt a hozadéka. Azt is meg kell fontolnunk, hogy volt-e értelme annak, hogy 1944 októberében Biharfélegyházáról huszonéves fiatalokat hívtak háborúba és áldoztak fel ártatlanul. Ezek a következtetések segíthetnek bennünket jövőnk tervezésében, segíthetnek eldöntenünk, hogy melyek azok a harcok, amelyeket meg kell vívnunk, és mit jelentenek ezek gyermekeink jövője szempontjából” – hangsúlyozta Kelemen Hunor a tizenhárom biharfélegyházi mártír katona emlékének szentelt ünnepi istentiszteleten.

Arra is emlékeztette hallgatóságát, hogy ma a párbeszéd a megfelelő eszköz, amellyel kisebbségi közösségként harcainkat megvívhatjuk. „Ma sokan megkérdezik azt, amit elődeink ritkán kérdezhettek: rajtam mi múlhat, mit dönthet el az én véleményem? Nekik azt mondom: a jövő múlhat, a jövőt döntheti el minden egyes magyar ember. Ezért arra kérem az emlékezőket, hogy a közösség fontos pillanatiban, elődeikhez hasonlóan álljanak ki a közös ügyünkért” – utalt Kelemen Hunor a közelgő választási megmérettetésre.

„Bihardiószeg azok közé a bihari települések közé tartozik, ahol sikerekről számolhatunk be. És az elmúlt 25 évben a magyar közösség életében voltak olyan változások, amelyekre büszkék lehetünk. Vannak olyan sikereink, amelyek a közösség összefogásából, kitartó és konok munkájából származnak” – mondta az RMDSZ államelnökjelöltje a Zichy-kastély felújított épületszárnyának avatóünnepségén, ahol az Érmellék természeti környezetét és helytörténetét bemutató múzeumot hoztak létre határon átívelő együttműködési program keretében.

Kelemen Hunor szerint a hazai magyar közösségben reneszánszát éli a helytörténeti múzeumok létesítése, ilyen jellegű szakmai munkák kiadása. „Az emberközeliségnek kell lennie a kiindulópontnak ilyenkor, hiszen ha otthonunkat megismerjük, jobban meg is szeretjük” – tette hozzá a szövetségi elnök, aki szerint az otthonért a magyarság a közéletben is állást kell foglalnia akkor, amikor az erős közösség hangjára a legnagyobb szükség van. „Ha megmutatjuk erőnket, akkor az érdekérvényesítés eszközei is rendelkezésünkre állnak. Én az önök hangja vagyok, ebben az időszakban pedig nyomatékosabban beszélhetek arról, hogy milyen országot szeretnénk magunknak és gyermekeinknek” – fogalmazott Kelemen Hunor, aki a november 2-i választásokon a bihardiószegiek támogatását, megerősítését kérte.

Kimaradt?