Borbély: a kormány kritikusai is legyünk

Az őszi parlamenti szesszió legfontosabb megvalósításairól, a kampányidőszak kiemelkedő prioritásairól, és ezek megvalósításában az önkormányzatok, polgármesterek szerepéről beszélt ma, október 10-én, a Székelyföldi Önkormányzati Tanács gyergyószéki ülésén Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke.

A Szövetség politikai alelnöke elmondta: az utóbbi három hónapban az RMDSZ parlamenti és kormányzati szerepének köszönhetően több olyan gazdasági, pénzügyi, társadalmi és vidékfejlesztési intézkedés is megvalósult, amelyek a romániai magyarságra direkt módon kihatnak.

“Két éve kérik a polgármestereink, hogy próbáljuk újból megszavaztatni a pénzügyi amnesztiát, amit 2012-en is sikerült megszavaztatni koalíciós partnereinkkel. Tavaly, lévén, hogy ellenzékben voltunk, az erre vonatkozó kezdeményezésünket elutasították, de most, nem csak a közigazgatásban dolgozók, de a kismamák és a nyugdíjasok is adóamnesztiát kaptak a kormánytól, ami annyit jelent, hogy mindazok,akik önhibájukon kívül részesültek a jogosultnál magasabb juttatásban, nem kötelesek visszafizetni azt. A települések fejlesztését szolgálja az a szerződés is, amely számos iskolabuszt juttatott Székelyföldre szeptemberben, reméljük a hiányzó részlet már most októberben megérkezik” – fogalmazott a mai Hargita megyei ülésen Borbély László.

Hozzátette, mindemellett, az erdélyi műemlékvédelmi intézkedések, a zászlótörvény kapcsán elért előrelépések, az árvízkárokra kiutalt jelentős összegek, az a tény, hogy a romániai magyarok anyanyelvükön is fordulhatnak a Nép Ügyvédjéhez, valamint az Észak-erdélyi autópálya munkálatainak folytatása azt bizonyítja, hogy az RMDSZ parlamenti szerepvállalása, kormányzati munkája célszerű és eredményes.

Borbély László kiemelte: az elmúlt évek vízhálózati projektjeire kiutalt pénzösszegek is jól bizonyítják azt, hogy milyen sokat számít az erdélyi megyék számára a parlamenti képviselet. A három székelyföldi megye 2013-ban például 18 millió lejt kapott, míg ebben az évben 80 millió lejt.

“Az elmúlt tíz évben sok mindent sikerült elérnünk, még ha nem is voltunk mindig kormányon, de természetesen még van tennivaló. Azért vagyunk ott, hogy építő jellegű munkát végezzünk, és ha szükséges, a kormány kritikusai is legyünk. Ezt tettük akkor is, amikor nem szavaztuk meg a politikai migrációra vonatkozó sürgősségi kormányrendeletet, amely végül az RMDSZ-es szavazatokon bukott el. Döntésünkkel akkor is felmutattuk, hogy erősek és következetesek vagyunk, és kiállunk amellett amiben hiszünk. A kampány ideje alatt is ezt a következetességet és hitelességet kell felmutatnunk, nem csak parlamentáris, de önkormányzati szinten is. Fontos, hogy hallassuk a hangunkat, igényeinket, közösségünk igényeit, és annak erejét” – hangsúlyozta Borbély László.

Kimaradt?